ua en ru

Європарламент наділив ЄЦБ повноваженнями єдиного банківського регулятора єврозони

Європарламент схвалив сьогодні законопроект, відповідно до якого Європейський центральний банк (ЄЦБ) отримує повноваження по контролю діяльності більшості європейських банків.

Європарламент схвалив сьогодні законопроект, відповідно до якого Європейський центральний банк (ЄЦБ) отримує повноваження по контролю діяльності більшості європейських банків, повідомляє Bloomberg.

ЄЦБ візьме на себе цю роль з жовтня 2014 року після проведення стрес-тестів банків.

Єдиний механізм нагляду в банківському секторі Європи є першим з трьох ключових кроків на шляху до формування банківського союзу в єврозоні.

Цей механізм націлений на те, щоб зробити нагляд за банками і їх порятунок у разі потреби завданням європейських інститутів, а не національних регуляторів. Крупні втрати банків у минулому спричиняли за собою величезний збиток для фінансів держав єврозони, що змусило, зокрема, Ірландію і Кіпр звертатися за допомогою до міжнародних кредиторів.

Єдиний європейський банківський регулятор здійснюватиме нагляд за 150 найбільшими банками Європи, на долю яких доводиться близько 80% банківських активів у 17 країнах єврозони. Країни-члени Євросоюзу, що не входять в єврозону, в майбутньому зможуть приєднатися до цього механізму.

"Сьогодні зроблений реальний крок до створення банківського союзу", - заявив президент ЄЦБ Маріо Драгі (на фото).

ЄЦБ представить план подальших дій в рамках узгодженого механізму банківського регулювання до середини жовтня цього року.

Нагадаємо, 5 вересня ЄЦБ залишив облікову ставку на рекордно низькому рівні - 0,5% річних. Ставка по депозитах також була збережена на нульовому рівні. Подібне рішення не стало для експертів несподіванкою, більшість чекала збереження ставок на поточних рівнях.

Європейський центральний банк - центральний банк Євросоюзу і зони євро. Утворений 1 червня 1998 року. Штаб-квартира розташована в німецькому місті Франкфурті-на-Майні. У його штат входять представники всіх держав-членів ЄС. Банк повністю незалежний від решти органів ЄС.