ua en ru

І.Вакарчук закликав наукових співробітників попрацювати над українською Wikipedia.

Міністр освіти і науки Іван Вакарчук закликав наукових співробітників і студентів писати статті для української версії інтернет-енциклопедії Wikipedia, оскільки вона поступається за якістю своїм англо- і російськомовним аналогам, пише "Комерсант-Україна" .

У його зверненні до академічної громадськості наголошується, що це є завданням національного значення. "Українська Wikipedia може розширитися, якщо кожний з українських вчених напише в неї хоч би дві-три статті на знайому йому тему", - сказав він. За його словами, в українській версії енциклопедії багато незавершених статей, що спонукає користувачів читати іноземні версії проекту. Крім того, І.Вакарчук вважає, що статті в Wikipedia можуть сприяти затвердженню сучасної української наукової термінології.

Інтернет-енциклопедія Wikipedia була створена в 2001 р. американцями Джіммі Уейлсом і Ларрі Сенгером як експертне джерело наукових статей і ідей. Це некомерційний проект, що існує за рахунок добродійних внесків. Сьогодні Wikipedia представлена в 256 мовних розділах і є найбільш відвідуваним інтернет-довідником. Англомовна версія енциклопедії налічує 3,2 млн статей, російськомовна - 489 тис. Регіональні відділення проекту представлені в 24 країнах. Створення української версії енциклопедії було розпочате в 2004 р., в ньому взяли участь 160 тис. осіб. Всього в українській Wikipedia більше 194 тис. статей.