ua en ru

Херсонська нефтеперевалка закликала СБУ припинити незаконне блокування підприємства

Херсонська нефтеперевалка закликала СБУ припинити незаконне блокування підприємства Ілюстративне фото (з відкритих джерел)

Херсонська нефтеперевалка прокоментувала обшуки на судні "Мрія"

ДП "Підприємство по забезпеченню нафтопродуктами" (ПОНП), в управлінні якого знаходиться нафтоперевальний комплекс у порту Херсона, прокоментувало обшуки на судні "Мрія". Про це повідомляє РБК-Україна з посиланням на прес-службу ПОНП.

Зокрема, на підприємстві заявили про "незаконне блокування роботи підприємства співробітниками Служби безпеки України".

"Співробітники Головного управління СБУ в АР Крим, у супроводі невстановлених осіб у масках, 10 серпня прибули на територію підприємства для проведення обшуку на судні Mriya (прапор України), яке готувалося до вивантаження дизельного палива в резервуари нафтоперевалочного комплексу. Перед розвантаженням паливо пройшло всі процедури митного контролю", - йдеться в повідомленні.

Повідомляється, що судно було пришвартоване до причалу підприємства, судновласником є ТОВ "Тефин" (Київ), тоді як "в ухвалі суду було зазначено судно Vilga іншого судновласника", а слідчий СБУ, який керував обшуком "не зміг пояснити, яке відношення має паливо до справи про ймовірне незаконне відвідування судном Vilga порту Севастополь в 2015 році".

"У зв'язку з цим охорона ПОНП відмовила представникам СБУ в доступі на підприємство і звернулася до Державного бюро розслідувань та Нацполіцію. Через кілька годин співробітники СБУ, у супроводі невстановлених осіб у масках проникли на судно Mriya і приступили до обшуку, в ході якого незаконно зупинили вивантаження палива і здійснили відбір проб з порушенням технологічних вимог", - йдеться в повідомленні.

Тимчасово виконуючий обов'язки директора ПОНП Ярослав Ковалевський заявив, що у підприємства "є обґрунтовані підстави вважати, що незаконний відбір проб здійснений з метою можливої фальсифікації результатів їх аналізу і продовження незаконного тиску на підприємство".

Також повідомляється, що з 2015 року судновласник танкера Vilga неодноразово змінювався і з 2018 року його власником стало ТОВ "Тефин", яке отримало при купівлі висновок про відсутність яких-небудь претензій до танкера з боку правоохоронних і митних органів України.

"Після того, як ТОВ "Тефин" стало судновласником, ніякі порушення законодавства не здійснювалися, а тому дії слідчих можна розцінювати як перекручування фактів з метою заблокувати роботу судна", - зазначив директор компанії-судновласника "Тефин" Данило Чалий.

Наголошується, що 11 серпня співробітники СБУ повторно прибули на підприємство з вимогою допустити їх на територію резервуарного парку нафтоперевалочного комплексу.

"Оскільки єдиним документом, пред'явленим слідчими СБУ, було розпорядження т.в.о. начальника управління СБУ в АР Крим, охорона підприємства викликала поліцію, що допомогло уникнути чергового незаконного силового проникнення на територію "Підприємства по забезпеченню нафтопродуктами". В результаті дій співробітників СБУ заблокована робота одного з причалів нафтоперевалочного комплексу, а також завдано шкоди репутації держпідприємства. ПОНП готує звернення до правоохоронних органів щодо незаконних дій головного управління СБУ в АР Крим та очікує на швидку і об'єктивну реакцію", - йдеться в повідомленні.