ua en ru

Гуманітарні коридори: чи можна їх відкрити на окупованих півдні та сході

Гуманітарні коридори: чи можна їх відкрити на окупованих півдні та сході Фото: віце-прем'єр-міністр Ірина Верещук (УНІАН)

Питання відкриття офіційних гуманітарних коридорів на тимчасово окупованих півдні та сході є дуже важким. Оскільки Росія відмовляється йти на переговори.

Про це повідомляє РБК-Україна з посиланням на віцепрем'єр-міністра - міністра з питань реінтеграції тимчасово окупованих територій України Ірину Верещук в інтерв'ю Укрінформу.

При цьому, за її словами, евакуація мирних жителів все ж проводиться.

"Але нам дуже важко відкрити офіційні гуманітарні коридори. Росія не відкриває їх, відмовляє і Міжнародному Комітету Червоного Хреста, і нам де-факто. Ми зараз намагаємося із Сєвєродонецька, із заводу "Азот" відкрити. Працюємо, але так, як було раніше, коли, наприклад, з Сумщини виходило 100 тисяч людей, то зараз такого немає", - розповіла Верещук.

Вона пояснює, що це насамперед пов'язане із геополітикою.

"Вони (окупанти - ред.) програють, тому зляться. Хочуть показати, що з Херсонської області, як вони нам відповідають, немає охочих виїхати. Я запитувала, чи пробували вони відкрити коридор, аби подивитися, чи є охочі чи їх немає. Звичайно, що вони є", - зазначає Верещук.

Це, як додає глава Мінінтеграції, це стосується й Запорізької області: Мелітополь, Бердянськ, Енергодар, Пологи, Оріхів.

"Люди дуже хочуть виїхати. Вони всі дзвонять, але Росія розуміє, що її не приймають, не сприймають на цих територіях, тому якщо люди ще й виїдуть, то їй взагалі нічого буде робити. Вони спеціально утримують людей та намагаються їх зламати, схилити на колаборантство, щоб нав’язати свої правила, змусити жити за їхніми правилами", - каже Верещук.

Нагадаємо, що на підприємстві "Азот" в Сєвєродонецьку зараз знаходяться близько 300 цивільних осіб. На території заводу відбуваються запеклі бої.

Додамо також Верещук нещодавно закликала жителів тимчасово окупованої території Херсонської області виїхати, щоб полегшити ЗСУ деокупацію.

Термінові та важливі повідомлення про війну Росії проти України читайте на каналі РБК-Україна в Telegram.