ua en ru

Група з 147 компаній контролює 40% усього світового багатства, - аналітики

Швейцарські дослідники, проаналізувавши зв'язки між провідними транснаціональними корпораціями (ТНК), з'ясували, що ключову роль у світовій економіці грають лише приблизно півтори сотні з них. Ними підраховано, що 40% усього світового багатства контролюють 147 компаній. Більша частина з них - найбільші фінансові інститути, як то Barclays Bank, JP Morgan Chase, Deutsche Bank, Credit Suisse і Goldman Sachs.

"Якщо одна з цих компаній опиниться в тяжкому становищі, то постраждають і інші", - наголошується в дослідженні.

Щоб знизити ризики, а також обмежити кількість суперзв'язків між ТНК, вчені пропонують ввести нові глобальні антимонопольні правила. Глава Інституту комплексних систем Нової Англії Янір Бар-Ям пропонує піти ще далі і обкласти ці компанії додатковим податком за надмірну взаємопов'язаність.

"Про необхідність вводити додаткові податки для представників фінансового сектора говорять не тільки учасники руху "Захопи Уолл-стріт". Схожі ідеї висловлюють і чиновники МВФ, які в своїй недавній доповіді відзначали, що фінансові сектори більшості країн звільнені від сплати ПДВ", - сказав аналітик IHS Global Insight Ян Рендольф. Він відзначив, що банки і фінансові компанії активно користуються послугами один одного і їх надання якраз і можна було б обкладати ПДВ.

"Я не бачу особливого сенсу в тому, щоб карати великі компанії за їх успіх. Найбільші корпорації і так вже платять податки, відповідні їх розміру і величини прибутку. Швидше слід знизити податки для невеликих компаній, а не перекладати всю відповідальність на великий бізнес", - вважає економіст Capital Economics Джуліан Джессоп.