ua en ru

Група акціонерів BlackBerry подала позов проти компанії та її керівництва

Один з акціонерів канадського виробника електроніки BlackBerry подав позов до суду проти компанії та її керівників 4 жовтня ц.р., звинувативши їх у штучному завищенні цін на цінні папери шляхом опублікування оманливо обнадійливих бізнес-перспектив лінії смартфонів Blackberry 10.

Один з акціонерів канадського виробника електроніки BlackBerry подав позов до суду проти компанії та її керівників 4 жовтня ц.р., звинувативши їх у штучному завищенні цін на цінні папери шляхом опублікування оманливо обнадійливих бізнес-перспектив лінії смартфонів BlackBerry 10, передає Reuters.

Компанія BlackВerry, штаб-квартира якої знаходиться у Ватерлоо (провінція Онтаріо, Канада), раніше відома як Research In Motion Ltd., обдурила інвесторів у 2012 р., повідомивши, що компанія "успішно виконує свої фінансові та операційні зобов'язання", і що прем'єра платформи BlackBerry 10 викликала схвалення девелоперів. Така інформація міститься в позові, поданому акціонером Марвіном Перлстейном до Манхеттенського федерального суду.

Перлстейн претендує на представництво від "тисяч" власників акцій, які придбали цінні папери в період між 27 вересня 2012 р., коли компанія оголосила про свої міцні фінансові позиції, і 20 вересня 2013 р., коли виявилося, що BlackBerry доведеться списати з рахунку від 930 до 960 млн дол. через наявність великої кількості непроданих пристроїв на базі платформи BlackBerry 10, йдеться в позовній заяві.

"Насправді, BlackВerry 10 не була добре прийнята ринком, і компанія була змушена звільнити з роботи близько 4,5 тис. співробітників, що складає приблизно 40% загального числа її персоналу", - йдеться в позові.

Крім BlackИВerry, в числі відповідачів також вказані глава корпорації Торстен Хейнс і керівник фінансової служби Брайан Бідулка. Офіційний представник BlackВerry відмовилася коментувати ситуацію.

BlackВerry було виставлено на продаж у серпні ц.р. після втрати частки ринку на користь інших виробників смартфонів протягом останніх років, зокрема, корпорацій Apple і Google. Керівництвом компанії було прийнято пропозицію про покупку від Fairfax Financial Holdings на суму 4,7 млрд дол. у вересні ц.р.

Джерела, знайомі із ситуацією, повідомляють, що BlackВerry також веде переговори із Cisco Systems, Google і німецьким розробником програмного забезпечення SAP щодо продажу частини або цілого пакета акцій компанії. BlackВerry також запитала попередній вияв зацікавленості від корпорації Intel й азіатських компаній LG і Samsumg до початку наступного тижня. Американський фонд прямих інвестицій Cerberus Capital Management, згідно з наявною інформацією, можливо, також повідомляв про зацікавленість 2 жовтня ц.р.

Відповідно до позовної заяви, про часткове списання з рахунку було оголошено 20 вересня, що призвело до нестійкості котирувань компанії на фондових майданчиках, ціна акції впала з 10,52 дол. 19 вересня до 8,01 дол. 25 вересня. У позові обсягом 35 сторінок звертається увага на два допущених компанією порушення закону про цінні папери і біржі від 1934 р.

Нагадаємо, це не вперше, коли у BlackВerry виникають проблеми з інвесторами. У 2011 р. суддя відхилив позов, пред'явлений компанії групою акціонерів, які заявляли, що Blackberry обдурила їх щодо перспектив щойно презентованої тоді нової лінії планшетів та іншої продукції. Позивачі у справі оскаржили рішення суду.

Поданий 4 жовтня позов "Перлстейн проти BlackВerry" зареєстрований в окружному суді Південного округу Нью-Йорка за №13-7060.

Як повідомлялося, чистий збиток BlackBerry за US GAAP за I квартал поточного фінансового року, що завершився 1 червня, склав 84 млн дол., або 16 центів на акцію. Роком раніше BlackBerry отримала збиток у розмірі 518 млн дол., або 99 центів на акцію. Аналітики Thomson Reuters очікували, що компанія закінчить I квартал поточного фінроку із прибутком в 0,06 дол. на акцію і виручкою у 3,36 млрд дол.

За 2012 р. чисті збитки канадського виробника склали 646 млн дол. На початку 2013 р. RIM провела ребрендинг, змінивши назву на BlackBerry.