ua en ru

ДРС відмовилася погоджувати підвищення тарифів на залізничні вантажоперевезення на 25%

ДРС відмовилася погоджувати підвищення тарифів на залізничні вантажоперевезення на 25% Фото: Ксенія Ляпіна

ДРС вирішила створити спільну з бізнесом робочу групу для визначення компромісної ставки підвищення

Державна регуляторна служба (ДРС) України відмовилася погоджувати проект наказу Міністерства інфраструктури, що передбачає здійснення з лютого 2017 індексації тарифів на перевезення вантажів у межах країни на 25%, і вирішила створити спільну з бізнесом робочу групу для визначення компромісної ставки підвищення. Про це повідомила журналістам глава відомства Ксенія Ляпіна після обговорення проекту за участю представників бізнесу, Мінінфраструктури та "Укрзалізниці", повідомляє Інтерфакс.

"Ми зараз узгоджуємо цей проект, але й не гарантуємо бізнесу ніяких мораторіїв на підвищення тарифів. Першим завданням комісії, в яку увійдуть представники ринку, буде знаходження компромісного варіанту підвищення тарифів, оскільки розглянутий нами проект наказу не є передбачуваним, обґрунтованим та не відповідає принципам державної регуляторної політики. Однак напевно підвищення буде, тому що результат дискусії показує, що взагалі без індексації тарифу в цьому році не обійтися", - сказала вона в четвер.

Ляпіна додала, що більш довгостроковим завданням цієї робочої групи буде розробка нормативно-правового регулювання тарифів на майбутнє.

"Друге завдання, яке повинно бути виконано у цьому році, запропонувати нормативно-правове регулювання. Щоб ці тарифи методологічно могли бути розраховані на кілька років вперед, щоб можна було в відповідності з цією методологією прогнозувати показники і для "Укрзалізниці", і для бізнесу", - зазначила вона.

Наголошується, що в ході обговорення представники бізнесу розкритикували проект підвищення. На їхню думку, це рішення негативно вплине як на саму "Укрзалізницю" у вигляді зменшення обсягів перевезень, так і на всю економіку України. Вони виступили за посилення прозорості у витрачанні коштів ПАТ, підвищення ефективності роботи компанії та раціональне використання вже наявних коштів.