ua en ru

Гройсман доручив Раді підприємців розробити пропозиції по встановленню ринкових цін на добрива, - ВАР

Гройсман доручив Раді підприємців розробити пропозиції по встановленню ринкових цін на добрива, - ВАР Фото: Володимир Гройсман

Пропозиції мають бути підготовлені до 14 червня

Прем’єр-міністр України Володимир Гройсман народному депутату, голові Ради підприємців при Кабміні Леоніду Козаченку разом з асоціаціями до 14 червня розробити пропозиції по встановленню в Україні світових ринкових цін на добрива. Про це повідомив голова Всеукраїнської аграрної ради (ВАР) Андрій Дикун.

"Він (Гройсман, - ред.) доручив голові Ради підприємців при Кабміні Леоніду Козаченку з асоціаціями до 14 червня підготувати пропозиції, щоб до осені забезпечити українських аграріїв азотними добривами по ринкових цінах", - заявив Дикун.

Зазначимо, представники провідних вітчизняних аграрних асоціацій звернулись до президента, уряду та Верховної ради із вимогою скасувати рішення Міжвідомчої комісії з міжнародної торгівлі (МКМТ) про поновлення дії антидемпінгового мита на імпорт азотних добрив, доручити АМКУ провести розслідування на внутрішньому ринку добрив, зокрема, щодо факту "монополізації ринку" групою компаній Ostchem, а також ініціювати "розформування монополії" шляхом примусового продажу частини підприємств, що входять до Групи Ostchem.

Як повідомляють аграрії, останні півроку на внутрішньому ринку азотних добрив України спостерігається екстраординарне зростання цін.

"Так, станом на 14 травня ц.р. ціни українського ринку (у перерахунку на дол. США без ПДВ) на аміачну селітру перевищували світові на 51,4% (або 83,0 дол. США за 1 т), карбамід – 68,66% (120,5 дол. США за 1 т), КАС – 94,87% (129,5 дол. США за 1 т)", - йдеться у зверненні.

Аграрії переконані, що на цьому тлі рішення МКМТ від 18 травня про відновлення дії антидемпінгових заходів є несправедливим і таким, що суперечить національним інтересам України. Представники галузі заявляють, що при його прийнятті було проігноровано той факт, що починаючи з 2015 року внутрішні ціни на азотні добрива в Україні значно перевищують світові. Зазначається, що це, в свою чергу, приносить групі компаній Ostchem монопольний прибуток, а аграріям – збитки.

"За нашими розрахунками, якщо нинішня ситуація на ринку збережеться протягом року, аграрії переплатять за азотні добрива 7,3 млрд грн, що перевищує сукупний розмір державної підтримки аграріїв", - наголошують аграрії.

Крім того, на переконання профільних асоціацій, відповідне рішення МКМТ блокує можливість зниження українських цін до світового рівня, гарантуючи тим самим компанії Ostchem подальше отримання монопольного прибутку.

Раніше аграрії заявляли, що після запровадження за скаргою Ostchem антидемпінгового мита на імпорт аміачної селітри, у 2014 році ціни на азотні добрива – аміачну селітру, карбамід та КАС – на внутрішньому українському ринку різко зросли і стали перевищувати приблизно на 20% ціни світових експортних ринків, а також ціни, за якими українські виробники продають свою продукцію за кордон.