ua en ru

Гройсман пообіцяв боротися з компаніями, які будуть завищувати ціни на ліки

Гройсман пообіцяв боротися з компаніями, які будуть завищувати ціни на ліки Фото: Володимир Гройсман розповів про боротьбу Кабміну з високими цінами на ліки в Україні

Ціни на ліки в Україні не мають бути дорожче на 30-50%, ніж у сусідніх країнах

Фармацевтичні компанії будуть відповідати за завищення цін на ліки всупереч рішенню уряду про референтном ціноутворення на ліки. Про це заявив прем'єр-міністр України Володимир Гройсман в ефірі телеканалу "112 Україна" в середу ввечері, 30 листопада.

"Я не буду за ними всіма бігати. Я знайду одну мету, ось хто більш нахабно буде цим займатися, я все зроблю для того, щоб цю мету покарати. Ось будь-яка компанія, яка завозить в Україну ліки, яка буде завищувати ціни, я обов'язково зроблю все залежне від себе, від усієї правоохоронної системи, контрольної системи, щоб довести їм, що так по відношенню до Україною вести себе не потрібно. Я думаю, що ми швидко наведемо тут порядок", - підкреслив Гройсман.

За його словами, в результаті учасники фармацевтичного ринку "почнуть грати в штучний дефіцит ліків". Тому, за його словами, він зустрічався з фармацевтами і закликав їх не створювати подібну ситуацію в країні.

Уряд встановить максимальну ціну на ліки

Гройсман нагадав, що впровадження системи референтного ціноутворення зробить ціну на ліки такий же, як і в сусідніх країнах. Він зазначив, що одні і ті ж ліки по компоненту за діючою речовиною в сусідніх з Україною країнах Прибалтики, Польщі, Словаччини, Угорщини коштують на 30-50% дешевше, ніж в Україні.

"Зараз ми зобов'язали, щоб ціна в Україні була як середня ціна в цих п'яти країнах, з якими ми межуємо. Це означає, що буде верхня межа, і вище неї поставити ліки буде неможливо ", - сказав прем'єр.

Володимир Гройсман вважає, що таке завищення відбувалося через монополію на ввезення ліків і відсутність реальної конкуренції і ринку.

"Ті, хто сидять на постачанні ліків в Україні, завжди на цьому заробляли величезні кошти, ділилася з владою, влада робила нестерпними умови для ввезення ліків. Наші виробники намагалися виживати в цих умовах, але реального ринку не було", - пояснив глава уряду.

Нагадаємо, МОЗ оприлюднив список документів, прийнятих Кабміном у рамках реформи охорони здоров'я.