ua en ru

На затриманому в Греції судні громадян України не було, - МЗС

Серед членів екіпажу судна "Nour M", затриманого грецькими прикордонниками вчора, 9 листопада, громадян України немає. Про це повідомляє прес-служба Міністерства закордонних справ (МЗС).

Серед членів екіпажу судна "Nour M", затриманого грецькими прикордонниками вчора, 9 листопада, громадян України немає. Про це повідомляє прес-служба Міністерства закордонних справ (МЗС).

Посольством України в Грецькій республіці проведені переговори з компетентними органами країни перебування і отримано підтвердження щодо факту затримання судна "Nour M" управлінням берегової охорони Грецької республіки на о. Родос.

За інформацією Грецької Сторони, громадян України серед членів екіпажу судна немає.
Станом на 20:30 09 листопада, компетентними органами Грецької Республіки проводиться дізнання за фактом перевезення на борту судна озброєння, кількість і клас якого встановлюється.

З метою відстеження розвитку ситуації навколо затримання судна "Nour M", представниками української дипмісії в Грецькій Республіці встановлені і підтримуються постійні контакти з відповідними компетентними органами країни перебування.

Дане питання перебуває на контролі МЗС України.

Нагадаємо, вчора грецькі прикордонники перехопили корабель під прапором Сьєрра-Леоне, який прямував з України, з великою кількістю автоматів і боєприпасів на борту без необхідних документів. Команда судна "Ноур М" не змогла надати жодних документів на цей вантаж, включаючи дозвіл ООН на перевезення озброєння в зонах конфліктів. Судно відпливло з України, і судячи за попередніми результатами його обшуку, могло направлятися в Лівію, Сирію або Туреччину.

Зазначимо, що навесні 2013 р. Генасамблея ООН прийняла Міжнародний договір про торгівлю зброєю. Даний документ вводить загальні стандарти для операцій з озброєнням - від стрілецької зброї до бойових кораблів. Резолюція була прийнята переважною більшістю голосів: 154 держави проголосували "за", лише 3 (Іран, КНДР і Сирія) - "проти". 23 держави утрималися від голосування. Договір буде відкритий для підписання 3 червня 2013 р.