ua en ru

Грановський пропонує спростити процедуру перегляду давно закритих кримінальних справ

Грановський пропонує спростити процедуру перегляду давно закритих кримінальних справ Фото: Олександр Грановський (РБК-Україна)

Грановський розповів про можливі відповідні зміни до КПК

Український бізнесмен, народний депутат Олександр Грановський пропонує спростити процедуру перегляду давно закритих кримінальних справ. Про це він написав на своїй сторінці в соціальній мережі Facebook.

"Ми домовилися приблизно про таке: подивитися на можливість внесення зміни до КПК з тим, щоб хоч якось спростити процедурно інститут нововиявлених обставин. Я добре розумію на практиці принципи і логіку, якими керуються судді, коли приймають рішення про відкриття провадження або відмову в такому. По суті, ця можливість сьогодні існує виключно на папері, так як всі без винятку суди вимагають нове рішення суду, яке набрало законної сили, і тільки тоді починають вірити в те, що нововиявлені обставини з'явилися і виробництво можна відкривати, а можна і не відкривати", - написав він.

"Я б вважав, що дух таких змін (грубими штрихами, звичайно) міг би бути таким: дати можливість, наприклад, апеляційному суду іншої області/міста, тобто не в тому місці і не в тому суді, де слухалася справа вже колись, вивчити позицію захисту і постановити: можна відкривати провадження чи ні, захист принесла реальні нові обставини чи ні, суперечить логіка нових доказів матеріалам справи або всього-то їх доповнює Іншими словами, дати стороні захисту/звинувачення право і можливість у кілька стислому і спрощеному режимі звернутися в "новий" суд "новим" суддям з метою свіжим поглядом оцінити якість матеріалу. Більш того, підкреслити важливу особливість: нововиявлені обставини (в тому чи іншому вигляді) повинні прямо і недвозначно спростовувати якість і природу тих матеріалів кримінальної справи, відповідно до яких вже було постановлено рішення суду, не тільки доповнювати, але однозначно спростовувати. Якщо такий "новий" суд приймає відповідне рішення на користь сторони захисту і знаходить нові матеріали адекватними, тоді сторона отримує право повернутися в той суд, у якому виробництво по суті має бути відкрито", - додав Грановський.

Раніше Грановський розповідав про долю довічно засудженої Любові Кушинської. Після дослідження матеріалів справи Кушинської, Грановський заявив про незаконність рішень проти неї і особисто звернувся з проханням до президента України Петра Порошенка і в комісію з помилування. 1 травня 2018 року стало відомо, що Порошенко помилував Кушинську.

Пізніше Грановський заявив про намір розібратися з кримінальним провадженням проти довічно засудженого Володимира Панасенка.