ua en ru

Грановський вивчить обставини у справі довічно ув'язненого Панасенка

Грановський вивчить обставини у справі довічно ув'язненого Панасенка Фото: Олександр Грановський (з відкритих джерел)

Панасенка у вересні 2008 року засудили до довічного позбавлення волі

Народний депутат Олександр Грановський вивчить обставини у справі стосовно Володимира Панасенка, якого у вересні 2008 року Апеляційний суд Львівської області засудив до довічного позбавлення волі. Про це Грановський написав на своєму Facebook, передає РБК-Україна.

Як відомо, Панасенку покарання призначили за сукупністю злочинів, серед яких були замах на вбивство, вчинене на замовлення, з корисливих мотивів, за попередньою змовою з групою осіб, способом, небезпечним для життя багатьох осіб, та організація вбивства неповнолітньої дівчини. Адвокати Панасенка та низка правозахисників вважають, що справа сфальшована.

"Впевнений, всі пам'ятають жахливу історію, яка фактично закінчилась 19 вересня 2008 р., коли Львівський апеляційний суд виніс вирок у справі замаху на депутата Львівської міської ради, директора ринку "Шувар" Романа Федишина та вбивстві школярки Марії Куцинди. Володимиру Панасенку суд визначив як міру покарання довічне ув’язнення, Олександру Рудому - 12 років, Олександру Єгорушкіну - 14 років позбавлення волі", - нагадав Грановський.

Коментуючи ймовірну відсутність протизаконних дій Панасенка, Грановський звернув увагу на складність процедури звернення з клопотаннями про перегляд вироків за нововиявленими обставинами.

"На жаль, українське законодавство і, зокрема КПК, не дає нам практично можливості звертатися з клопотаннями про перегляд вироків за нововиявленими обставинами. Точніше кажучи, теоретично такий юридичний шлях існує, але дочекатися нових вироків нам не вдасться, адже мовою правників, "інститут нововиявлених обставин" - це доволі незрозуміла і мало кому відома істота, побачити яку можна лише в зоопарку", - зазнаичв Грановський.

Він повідомив, що разом з Романом Федишиним та нардепом Михайлом Хмілем в ході зустрічі напрацювали певні домовленості у даній справі.

"Ми вдвох поважаємо закон і будемо разом робити все від нас залежне щоб, по-перше, з точки зору здорового глузду прийти до чесного висновку з приводу винуватості/невинуватості пана Володимира Панасенко. Якщо доступний нам фактаж буде свідчити, що пан Володимир цей злочин не скоював, я отримав чесне слово від пана Романа, що останній буде готовий зробити публічну заяву щодо нових обставин у справі. Якщо виникне потреба у зміні юридичної позиції, пан Роман із задоволенням це зробить", - пише нардеп.

Крім того, Грановський пообіцяв утриматись від пов'язаних із переглядом вироку процесів, якщо вина Панасенка буде "досить переконливою".

"Я дав обіцянку не втручатися у будь-які комерційні відносини, що виникли у минулому між панами Федишиним і Панасенком, адже мова йдеться виключно про обґрунтованість підозри та, відповідно, вироку суду. Між нами виникла домовленість щодо уважного і неупередженого аналізу усіх без виключення обставин справи з метою порівняння наведеного фактажу з реальним життям", - написав нардеп.

Нижче про справу, яку не в змозі завершити без вашої допомоги і це дуже добре відчуваю. Ця справа - яскравий приклад...

Опубліковано Александром Грановским Понеділок, 8 жовтня 2018 р.

Нагадаємо, раніше Грановський пропонував спростити процедуру перегляду давно закритих кримінальних справ.