ua en ru

ГПУ: завершено розслідування у справі екс-голови контррозвідки СБУ

ГПУ: завершено розслідування у справі екс-голови контррозвідки СБУ Фото: Анатолій Матіос

Йому загрожує покарання у вигляді позбавлення волі строком від 10 до 15 років

Головною військовою прокуратурою закінчено досудове розслідування відносно генерал-майора Служби безпеки України (СБУ) Володимира Бика, який сприяв ФСБ РФ в проведенні підривної діяльності проти України в період з грудня по лютий 2013 2014 років під час Евромайдана. Про це сьогодні повідомив під час брифінгу головний військовий прокурор - заступник генпрокурора Анатолій Матіос, передає прес-служба ГПУ.

Володимир Бик спільно з іншими колишніми керівниками СБ України підозрюється в скоєнні злочину, передбаченого ч. 1 ст. 111 КК України (державна зрада).

"Проведеним досудовим розслідуванням встановлено, що на виконання злочинного завдання представників ФСБ Росії вище керівництво СБ України (Якименко А. Р., Тоцький Ст. Ст., Ганжа С. В. і Бик Ст. Ст.) організували завантаження через сервери Центру інформаційної безпеки ФСБ Росії в мережі Інтернет відеоматеріалів, які негативно характеризували учасників Революції Гідності та Європейську інтеграцію України. У свою чергу, фахівці ФСБ організували проведення спеціальної довготривалої операції у формі інформаційної війни проти України", - повідомили в ГПУ.

Як наголошується, в подальшому отримані від СБУ відеоматеріали "оброблялися" в частині спотворення реальних подій Евромайдана і в спотвореному вигляді висвітлювалися через російські медіа ресурси.

"Вперше нам вдалося спільно з Київським науково-дослідним інститутом судових експертиз та Інститутом спеціальної техніки та судових експертиз СБУ провести унікальні експертизи, розшифрувати ті дані, які за весь період Революції Гідності пересилалися з центрального апарату СБУ саме в ФСБ Росії", - зазначив Матіос.

За його словами, також поряд з зазначеними результатами експертної роботи під час досудового розслідування отримані й інші докази провини посадових осіб колишнього керівного складу органу безпеки: результати допитів свідків (працівників СБУ), огляд документів, техніки, відеозаписів у російських ЗМІ в спотвореному вигляді.

Подальшу долю підозрюваного вирішить суд. Тепер йому загрожує покарання у вигляді позбавлення волі терміном від десяти до п'ятнадцяти років.

Нагадаємо, в березні 2015 р. ГПУ оголосила про підозру колишнього глави СБУ Олександра Якименко та його заступнику по справі Євромайдана.