ua en ru

ГПУ вимагає притягнути до відповідальності 16 суддів за вироки активістам Майдану, - Горбатюк

ГПУ вимагає притягнути до відповідальності 16 суддів за вироки активістам Майдану, - Горбатюк Фото: Сергій Горбатюк (РБК-Україна)

У прокуратурі є кілька проектів нових підозр щодо суддів

Генеральна прокуратура України подала заяви про притягнення до відповідальності 16 суддів, які виносили незаконні рішення щодо активістів Майдану на початку 2014 року. Про це на круглому столі повідомив керівник департаменту спецрозслідувань ГПУ Сергій Горбатюк, передає кореспондент РБК-Україна.

За словами Горбатюка, протидія мирним акціям протесту здійснювалася не тільки на вулицях.

"Всього зафіксовано понад 600 випадків рішень судів, які порушили права активістів Майдану. Так, у Києві 180 незаконних притягнень до відповідальності. Ці кримінальні провадження знаходяться у департаменті спецрозслідувань. Є інформація про те, що відносно 16 суддів направлено заяви про притягнення до відповідальності. Є вже кілька нових проектів повідомлення про підозру", - зазначив Горбатюк.

Він також підкреслив, що відповідальність за вироки активістам Майдану уникнув ряд суддів, у тому числі суддя Окружного адміністративного суду міста Києва Богдан Санін, суддя Солом'янського райсуду Києва Вікторія Кицюк, суддя Шевченківського райсуду Києва Олена Мєлєшак та інші.

У той же час, за словами голови громадської ради доброчесності Руслана Маселка, всього надійшли заяви щодо 351 судді.

"Це неповна цифра, насправді їх більше. Ці судді кидали людей за ґрати або забороняли мирні зібрання по всій Україні. З них подали на звільнення 51 суддю. Мова йде про рішення, де йдеться про очевидну неправосудність. Вища рада правосуддя тимчасово відсторонила ще 5 суддів. Це означає, що суддя 6 місяців не здійснює правосуддя, але отримує мінімальну зарплату. ВРП відмовилася розглядати справи по 250 суддям", - зазначив Маселко.

Він додав, що за 80 суддями Вища рада правосуддя відкрила провадження, але вирішила їх не карати.

Нагадаємо, раніше Горбатюк розповів, що по справах Майдану покарання відбуває одна особа.