ua en ru

ГПУ проводить перевірку замгенпрокурора Касько за зверненням двох нардепів

ГПУ проводить перевірку замгенпрокурора Касько за зверненням двох нардепів Фото: Генеральна прокуратура України

Чорновол і Кривенко попросили ГПУ перевірити Касько у справах Злочевського та Тищенко

Генеральна прокуратура України (ГПУ) проводить службову перевірку за депутатськими зверненнями Тетяни Чорновол ("Народний фронт") і Віктора Кривенка ("Самопоміч") відносно заступника генерального прокурора України Віталія Касько у справах колишнього міністра екології та природних ресурсів України Миколи Злочевського та екс-керівника управління МВС України Олени Тищенко щодо повернення активів. Про це повідомляє сайт ГПУ.

"Проводиться перевірка за зверненням народного депутата України Т.Чорновіл щодо неправомірних, на її думку, дій заступника генерального прокурора України Каська, які полягають у повідомленні Високому суду Англії про відсутність кримінального провадження стосовно М. Злочевського, що дозволило розморозити і вивести на кіпрський рахунок 27 млн євро, а також блокуванні процесуальних дій щодо повернення $ 80, 5 млн С. Курченко, незаконно виведених з України і заарештованих в Латвії", - зазначає прес-служба.

ГПУ також повідомляє, що управління внутрішньої безпеки проводить перевірку за зверненням парламентарія Кривенко щодо правомірності повідомлення замгенпрокурора України Каська про порушення кримінального провадження стосовно колишнього начальника управління МВС України Олени Тищенко.

"Перевірка за вказаними депутатськими зверненнями проводиться відповідно до вимог чинного законодавства України", - підкреслює відомство.

При цьому ГПУ заперечує інформацію, поширену ЗМІ з посиланням на нардепа Сергія Лещенка ("Блок Петра Порошенка") про проведення службової перевірки стосовно заступника голови ГПУ за фактом розморожування у Великобританії $ 23 млн екс-міністра екології Злочевського.

Нагадаємо, на думку посла США в Україні Джеффрі Пайєтта, Генеральна прокуратура України відмовляється боротися з внутрішньої корупцією, що підриває реформи, що проводяться українською владою.

"Наприклад, у справі екс-міністра екології Миколи Злочевського влада Великобританії вилучили 23 млн дол. незаконних активів, що належать українському народові, і попросили чиновників ГПУ надіслати документи для підтримки вилучень. Замість цього вони направили лист адвокатів Злочевського, в якому говорилося, що ніякого діла проти нього немає. У результаті британський суд зняв арешт з активів, і незабаром гроші перевели на Кіпр", - зазначив Пайетт.