ua en ru

У ГПУ пропонують створити бюро для розслідування військових злочинів на Донбасі

У ГПУ пропонують створити бюро для розслідування військових злочинів на Донбасі Фото: Анатолій Матіос (УНІАН)

В Україні може з'явитися Державне бюро військової юстиції

Головний військовий прокурор України Анатолій Матіос пропонує створити Державне бюро військової юстиції (ГБВЮ). Про це йдеться в його статті, опублікованій на сайті Генпрокуратури.

"Наполегливо переконую суспільство і законодавців у необхідності створити (за аналогією НАБУ) Державне бюро військової юстиції (ДБВЮ)", - пише Матіос.

Він зазначає, що питання розслідування військових злочинів на Донбасі перейшло до сфери повноважень Державного бюро розслідувань ще 20 листопада 2017 року, проте бюро дотепер не розпочало роботу. Крім того, він висловив сумніви, що ДБР взагалі зможе розслідувати військові злочини.

При цьому виникає питання відповідальності за законність дій учасників можливої миротворчої місії ООН на Донбасі, так як вони будуть діяти за екстериторіальним принципом законодавства своїх країн. Крім того, на сьогодні слідчі, прокурори і судді не можуть дати об'єктивну оцінку діям військових і демобілізованих, які вчинили злочин.

Матіос зазначив, що вже підготовлено законопроект, який передбачає створення Державного бюро військової юстиції. Проект буде представлений громадськості та експертам 29-30 травня в Харкові.

"На наш запит стосовно експертної оцінки законопроекту, відгукнулися фахівці військової юстиції з понад 10 країн, які погодилися приїхати на цей захід. І я радий, що керівництво військових прокуратур Данії, Канади, Польщі, Ізраїлю підтримує нас саме в такому форматі", - пише військовий прокурор.

Передбачається, що до повноважень Державного бюро військової юстиції має відійти:

  • розслідування військових та пов'язаних з ними злочинів;
  • розслідування злочинів, скоєних проти військовослужбовців;
  • розслідування злочинів, скоєних у районі проведення бойових дій;
  • розслідування окремих злочинів проти миру, безпеки людства та міжнародного правопорядку та ін.

Нагадаємо, раніше повідомлялося, що Слідчий комітет РФ порушив справу проти 15 суддів Конституційного суду України.