ua en ru

ГПУ підозрює 2 посадовців поліції у причетності до злочинів проти Майдану

ГПУ підозрює 2 посадовців поліції у причетності до злочинів проти Майдану Фото: Генеральна прокуратура України (РБК-Україна)

Наразі вирішується питання про обрання підозрюваним запобіжних заходів у вигляді арешту

Генеральна прокуратура України повідомила про підозру трьом колишнім посадовцям Міністерства внутрішніх справу України у виконанні розпоряджень колишнього президента Віктора Януковича щодо перешкоджання проведення мітингів у 2013-2014 роках у Києві. Про це заявили у Департаменті спецрозслідувань ГПУ, передає "Громадське".

Так, вказано, що двоє з посадовців на даний час займають керівні посади в Національній поліції.

"Повідомлено про підозру за фактом системної реалізації організованого екс-президентом України та екс-високопосадовцями перешкоджання проведенню мітингів, зборів та демонстрацій громадян", - зазначили у відомстві.

Також зазначається, що високопосадовці також були причетні до розробки проектів постанов Кабміну, які дозволяли незаконно використовувати силовикам спецзасоби проти учасників акцій протесту в Києві у лютому 2014 року.

Крім того, одному з підозрюваних повідомлено про підозру за фактом корупції. Вказано, що він давав хабарі правоохоронцям, щоб змусити їх вчиняти злочини проти учасників протестів у Києві в 2013-2014 роках.

У ГПУ зазначили, що на даний час вирішується питання про обрання підозрюваним запобіжних заходів у вигляді тримання під вартою.

Нагадаємо, раніше генеральний прокурор України Юрій Луценко заявив, що Генеральна прокуратура України встановила, що накази про відкриття вогню по активістам під час Революції Переваги віддали тодішні президент Віктор Янукович, глава МВС Віталій Захарченко та керівник СБУ Олександр Якименко.