ua en ru

Пропозиції РФ щодо миротворців на Донбасі містять шкідливі для України елементи, - Волкер

Пропозиції РФ щодо миротворців на Донбасі містять шкідливі для України елементи, - Волкер Фото: Курт Волкер (yes-ukraine.org)

Проте вони можуть стати відправною точкою для досягнення компромісу

Пропозиції Росії щодо введення миротворчого контингенту ООН на Донбас містять шкідливі для України елементи, але можуть стати відправною точкою для досягнення компромісу. Про це заявив спеціальний представник Державного департаменту США у справі переговорів щодо України Курт Волкер на 14-тій щорічній зустрічі Ялтинської європейської стратегії, повідомляє прес-служба YES.

"Специфіка того, що було запропоновано, більше розділить Україну, аніж зробить щось корисне. Але сам факт пропозиції цікавий - його треба проаналізувати. Якщо подумати про міжнародні сили безпеки та замінити російську армію в питанні моніторингу важкого озброєння, контролю кордону - це буде суттєвим кроком вперед і стане базою для реалізації Мінських угод", - сказав він.

При цьому Волкер нагадав, що у випадку досягнення прогресу, Україні також потрібно бути готовою до виконання політичних зобов'язань.

"Якщо буде досягнуто домовленість щодо миротворців, то ініціатива буде впроваджуватися в контексті "Мінська". Це означає відновлення українського суверенітету та територіальної цілісності на Сході, контролю кордону. Але це означає також, що Росія має бути впевнена у виконанні політичної частини "Мінська", - підсумував він.

Спецпредставник Держдепу США також повідомив, що планує в жовтні провести зустріч із помічником президента РФ Владиславом Сурковим, на якій буде обговорюватися питання Донбасу.

Нагадаємо, раніше канцлер Німеччини Ангела Меркель заявила, що знаходить цікавою пропозицію глави РФ Володимира Путіна щодо миротворців ООН на Донбасі.