ua en ru

Про що говорили Зеленський і Трамп: головне зі стенограми

Про що говорили Зеленський і Трамп: головне зі стенограми Колаж РБК-Україна

Трамп і Зеленський провели телефонну розмову 25 липня

Білий дім 25 вересня опублікував стенограму телефонної розмови президентів США та України Дональда Трампа та Володимира Зеленського. Детальніше про розмову лідерів двох держав - у матеріалі РБК-Україна.

Зеленський і Трамп згадували Байдена

"Багато говорять про сина Байдена, що Байден припинив судове переслідування, і багато хто хоче дізнатися про це, тому якщо ви зможете щось зробити з генеральним прокурором, це буде чудово. Байден ходив і хвалився, що припинив переслідування, так що якщо ви можете розібратися в цьому... Це звучить жахливо для мене", - говорив Трамп в розмові з Зеленським.

Трамп і Зеленський обговорили позицію Європи

В ході розмови із Зеленським Трамп заявив, що "Німеччина не робить майже нічого". Зокрема, говорячи про канцлера Німеччини Ангелу Меркель, Трамп зазначив, що "вона тільки говорить про Україну, але нічого не робить". У свою чергу, Зеленський зазначив, що лідери Франції та Німеччини не відповіли на його заяву про посилення санкційного тиску на Росію.

Зеленський згадував відкликання посла в США

Зеленський заявив про важливість співробітництва України та США і додав, що Україна готова "відкрити нову сторінку співробітництва". За його словами, з цією метою він відкликав посла України в США, "його замінить дуже компетентний та дуже досвідчений посол, який наполегливо працюватиме аби впевнитися, що наші нації зближуються".

Зеленський говорив про важливість енергетичної незалежності України

За словами Зеленського, для України дуже важливим є питання енергетичної незалежності.

"Ми купляємо американську нафту, але я дуже сподіваюсь на майбутню зустріч. У нас буде більше часу і можливостей обговорити ці можливості", - сказав він.

Трамп розкритикував Йованович

Трамп в розмові із Зеленським заявив, що Марі Йованович (екс-посол США) "була поганою новиною, а люди, з якими вона стикалася в Україні, були поганими новинами".

Трамп попросив Зеленського про послугу

Американський президент в бесіді з Зеленським попросив його допомогти з розслідуванням втручання в американські вибори. Трамп зазначив, що в компанії Crowdstrike заявили, що "багато що з цього пішло з України". За його словами, в Україні є сервер, на якому можуть зберігатися необхідні дані, а сам Зеленський оточив себе причетними до всієї цієї історії людьми.

Нагадаємо, раніше повідомлялося, що через телефонну розмову Трампа і Зеленського в США розгорівся скандал. Разом з тим, спочатку в США заявляли про конфіденційність розмови і не планували її публікувати. Вчора ввечері, 24 вересня, Трамп заявив, що опублікує текст розмови. Пізніше також повідомлялося, що Україна дала дозвіл на її публікації.