ua en ru

Готовність українців до протестів знизилася за останній рік

Готовність українців до протестів знизилася за останній рік Фото: акція протесту (Віталій Носач, РБК-Україна)

Більшість протестувати не готові

У грудні 2020 року в акціях протесту готові брати участь 38% дорослих жителів України. Рівень готовності до участі за рік знизився на 10 відсоткових пунктів.

Про це свідчать дані опитування КМІС.

Готовність українців до протестів знизилася за останній рік

За даними опитування, у грудні 2020 року більшість українців (57,1%) були не готові брати участь у будь-яких акціях масового протесту. Рік тому були не готові протестувати лише 49% громадян.

Готовність українців до протестів знизилася за останній рік

Готові вдатися до таких форм соціального протесту, як участь у виборчій компанії, 15,8% респондентів, збір підписів під колективними відозвами - 12,7%, участь у санкціонованих мітингах і демонстраціях - 10,1%.

Крім того, готові вдатися до бойку рішень органів влади 3,2%, участі у страйках - 3,0%, пікетування державних органів влади - 2,9%, участі у несанкціонованих мітингах і демонстраціях - 2,6%, загроз страйком - 2,0%, створення незалежних від владних структур збройних формувань - 1,9%, голодування протесту - 1,7%, захоплення будівель - 1,1%.

Київський міжнародний інститут соціології (КМІС) провів опитування з 4 по 8 грудня 2020 року по всій Україні за виключенням окупованих Росією територій. Методом CATI (телефонні інтерв'ю з використанням комп'ютера, computer-assisted telephone interviews) на основі випадкової вибірки мобільних телефонних номерів проведено 2001 інтерв'ю. Статистична похибка вибірки (з імовірністю 0,95 і з врахуванням дизайн-ефекту 1,1) не перевищу 2,4%

Як повідомляло РБК-Україна, у грудні 2018 року в акціях соціального протесту готові брати участь 44% дорослих жителів України.

Відзначимо, за даними опитування Центру Разумкова, на початку листопада 2020 року дві третини громадян (65,5%) вважають, що події в Україні розвиваються у неправильному напрямі.