ua en ru

Держспоживінспекція у 2012-2013 рр. виявила неякісне паливо на 30% малих небрендових заправках

Державна інспекція України з питань захисту прав споживачів при проведенні перевірок на 30% малих небрендових заправках виявила неякісне паливо. Про це сьогодні на прес-конференції повідомив в.о. начальника Управління ринкового нагляду Державної інспекції України з питань притулку прав споживачів Микола Дмитрієв.

"За 2012 р. і половину 2013 р. Держспоживінспекція України в рамках закону "Про захист прав споживачів" перевірила нафтопродуктів понад 1,5 млн літрів пального. У 2013 р. в рамках закону "Про ринковий нагляд" було перевірено продукції більш ніж на 900 т. Середньостатистичні показники свідчать про те, що невідповідність якості палива виявляється на малих небрендових заправках, як правило, в 25-30% з 100%. Більші суб'єкти господарювання, великі брендові мережі, які турбуються про своє реноме перед українським споживачем, як правило , таких випадків не допускають", - зазначив Дмитрієв.

Держспоживінспекція рекомендує власникам авто заправлятися на заправках великих брендових мереж.

За його словами, в результаті перевірок Держспоживінспекція вилучала неякісне паливо або змушувала власника його утилізувати, проте не було жодного закриття заправки, оскільки в Держспоживінспекції не має відповідних повноважень.

"Були випадки вилучення палива, були випадки передачі інформації податковим органам і заборони імпорту великих партій палива, були випадки, коли ми змушували суб'єкта господарської діяльності утилізувати неякісне паливо...", - розповів Дмитрієв.

Він також додав, що Держспоживінспекція не має права перевіряти ті заправки або міні-НПЗ, які не є офіційно зареєстрованими. Тут слід зазначити, що Держспоживінспекція, як будь-який державний орган вправі діяти тільки у спосіб, передбачений законом.

"Тобто, якщо міні-НПЗ працює нелегально і воно не належить якомусь офіційно зареєстрованому суб'єкту господарської діяльності, то ми не можемо прийти туди на перевірку тільки тому, що закон "Про основні засади державного нагляду" передбачає, що для проведення планової перевірки за 10 днів повідомити підприємства про те, що ми до нього прийдемо, написати, що саме ми будемо у нього перевіряти. Через 10 днів ми до нього прийдемо, в напрямку має бути зазначено підприємство, його адресу, конкретний об'єкт, який ми перевіряємо. Якщо це не офіційно діючий міні-НПЗ, то що ми там напишемо? Це вже предмет контролю з боку правоохоронних органів", - додав Дмитрієв.