ua en ru

Держфініспекція пропонує ліквідувати "Аграрний фонд", - Мінагрополітики

Держфініспекція пропонує ліквідувати "Аграрний фонд", - Мінагрополітики Фото: Олексій Павленко

З огляду на наявність системних недоліків Держфінінспекція пропонує ліквідувати "Аграрний фонд"

Державна спеціалізована бюджетна установа (ДСБУ) "Аграрний фонд" не виконує покладені на неї функції цінового регулятора на аграрному ринку, отже має бути ліквідована. Про це йдеться в матеріалах ревізії Державної фінансової інспекції України, повідомляє прес-служба Міністерства аграрної політики та продовольства України.

Зазначається, що ревізія діяльності установи в період 2013-2014 років та I кварталі 2015 року підтвердила, що з початку свого існування ДСБУ "Аграрний фонд" не провела жодної товарної чи фінансової інтервенції. Декілька відповідних операцій були здійсненні лише упродовж останніх двох років, переважна більшість з них - з порушенням законодавства.

"Незважаючи на невиконання ДСБУ "Аграрний фонд" функцій щодо формування державного інтервенційного фонду, 26 працівникам у жовтні-листопаді 2014 року було виплачено понад 400% премій. Порушення законодавства призвело до збитків 0,7 млн грн", - повідомляє Держфініспекція.

"Найвищим "досягненням" установи є втрата державних коштів та майна. Наприклад, на початку цього року ревізія встановила фінансові порушення на 9,9 млн грн. Протягом 2010-2014 років в держкомпанії було зафіксовано нестачу 380,7 тис. тонн продукції загальною вартістю 1,2 млрд грн. За даними фактами було порушено 41 кримінальне провадження, тривають досудові розслідування", - йдеться у повідомленні.

Також зазначається, станом на квітень 2015 р. в ДСБУ "Аграрний фонд" обліковувалось лише 3,4 тис. тонн зерна, у той час коли відповідно до законодавства запаси мають складати 20% від внутрішніх річних норм споживання.

Повідомляється, що з огляду на наявність системних недоліків Держфінінспекція пропонує ліквідувати ДСБУ "Аграрний фонд", передавши його функції ПАТ "Аграрний фонд".

"Ситуація навколо ДСБУ "Аграрний фонд" типова для всього державного сектору галузі. Міністерство ініціювало реформування підпорядкованих центральних органів виконавчої влади та державних підприємств аби зняти з держави тягар подібних держкомпаній. Саме тому Мінагрополітики підтримує пропозицію фінансової інспекції", - прокоментував Олексій Павленко.

Нагадаємо, раніше повідомляломся, що "Аграрний фонд" зміг профінансувати на 750 млн грн кампанію по форвардах і закупівлях зернових.