ua en ru

У Держдумі РФ назвали українську реформу освіти "етноцидом російського народу"

У Держдумі РФ назвали українську реформу освіти "етноцидом російського народу" Фото: Державна дума РФ (flickr.com/ MarioLight)

У Держдумі заявили, що реформа освіти порушує Конституцію України

У Державній думі Росії назвали українську реформу освіти "етноцидом російського народу". Так, депутати Держдуми прийняли проект постанови про неприпустимість порушення прав народів України навчатися рідною мовою, повідомляє РБК.

Зазначено, що документ раніше був підготовлений комітетом нижньої палати парламенту у справах СНД. У ньому наголошується, що український закон "Про освіту" стане "актом етноциду російського народу на Україні".

"Депутати Державної Думи... з глибоким жалем відзначають, що схвалений парламентом України закон є не чим іншим, як актом насильницької українізації, грубо суперечить ратифікованій Україною Європейській хартії регіональних мов або мов меншин", - зазначено в проекті постанови.

У Держдумі вважають, що даний закон порушує Конституцію України, "відповідно до якої має бути гарантовано право на навчання рідною мовою і не допускається звуження змісту та обсягу існуючих прав і свобод при прийнятті нових законів".

"Заборона на національну ідентичність для мільярдів громадян - росіян, болгар, греків, молдаван, поляків - означає повну дискримінацію", - заявили в Держдумі РФ.

Нагадаємо, раніше в прес-службі глави європейської дипломатії Федеріки Федеріка Могеріні заявили, що владі України потрібно звернутися до Ради Європи з приводу закону про освіту і просити про експертний висновок.