ua en ru

Держдума РФ: європейські політики примушують Київ поступитися частиною суверенітету шляхом "викручування рук"

Державна дума Російської Федерації прийняла заяву щодо резолюції Європарламенту щодо асоційованого членства України у Євросоюзі. У прийнятій заяві парламентарії вказують на те, що звинувачення у "тиску на ряд держав" суперечать цілям подальшого розвитку добросусідства і взаємовигідних відносин між РФ і ЄС.

Державна дума Російської Федерації прийняла заяву щодо резолюції Європарламенту щодо асоційованого членства України у Євросоюзі. У прийнятій заяві парламентарії вказують на те, що звинувачення у "тиску на ряд держав" суперечать цілям подальшого розвитку добросусідства і взаємовигідних відносин між РФ і ЄС.

"Останнім часом все більш очевидно, що саме європейські політики шляхом прямого політичного тиску і відвертого викручування рук, у тому числі при вирішенні питань внутрішньої політики України, змушують офіційний Київ поступитися частиною суверенітету України і фактично перевести свої торгово-економічні зв'язки під контроль Брюсселя. Проект Угоди з ЄС про асоціацію передбачає кардинальну зміну всієї системи торговельно-економічного регулювання України, передачу суверенних повноважень у галузі митної та торговельної політики, санітарного, ветеринарного та фітосанітарного контролю, технічного регулювання. При цьому Україна буде змушена змінювати законодавство за лекалами ЄС без права впливати на процес прийняття рішень у життєво важливих для власної економіки галузях", - йдеться в заяві.

У документі також наголошується, що Росія поважає "будь-який вибір, який роблять сусіди, і готова й надалі розвивати відносини з ними. Разом з тим депутати висловили "тривогу" через можливі втрати у відносинах з іншими державами, які несе в собі курс на асоціацію з Євросоюзом - "на фактичне підпорядкування їх економічної політики". У разі такої "асоціації" Україна та інші держави, що входять до програми Європейського союзу "Східне партнерство", неминуче втратять частину своєї самостійності, їм буде набагато складніше вибудовувати плідне економічне партнерство з Росією та іншими державами - членами Митного союзу, а також брати участь у подальшому євразійському інтеграційному процесі, впевнені російські парламентарії.

При цьому в Держдумі вважають "цілком природними" зусилля російської влади, науковців, підприємців і громадських діячів "донести цю стурбованість" до партнерів в Україні та в інших державах пострадянського простору, а прагнення ЄС включити ці країни до виняткової зони своїх інтересів - "неоімперськими амбіціями".

У висновку Держдума зазначає, що не дає рекомендацій колегам із Брюсселя, як їм вибудовувати відносини всередині Євросоюзу і з його потенційними партнерами, при тому, що Росія самостійно визначає, яким чином вибудовувати відносини з найближчими сусідами і братніми народами.

Нагадаємо, Україна розраховує підписати Угоду про асоціацію з ЄС на саміті "Східного партнерства" наприкінці листопада у Вільнюсі.

Кабмін 18 вересня на своєму засіданні схвалив проект УА між Україною і ЄС. Тепер документ переданий для підписання Президенту України. Посол Євросоюзу в Україні Ян Томбінські переконаний, що для підписання УА не буде жодних політичних перешкод.

Нагадаємо, Президент Віктор Янукович сподівається, що саміт "Східного партнерства" у Вільнюсі буде успішним і завершиться підписанням Угоди про асоціацію між Україною та ЄС.