ua en ru

Кабмін схвалив проект Угоди про асоціацію між Україною та ЄС

Проект Угоди про асоціації між Україною та ЄС ухвалено Кабінетом міністрів України. Про це повідомила прес-служба Кабміну, передає кореспондент РБК-Україна.

Проект Угоди про асоціації між Україною та ЄС ухвалено Кабінетом міністрів України. Про це повідомила прес-служба Кабміну, передає кореспондент РБК-Україна.

"Як стало щойно відомо, уряд схвалив проект угоди про асоціацію з Євросоюзом", - повідомила прес-служба.

Текст проекту угоди був опублікований на сайті Кабміну у серпні. Документ налічує 236 сторінок тексту. Проект угоди, що передбачає всеохоплюючу зону вільної торгівлі з ЄС, складається з семи розділів та 486 статей, ряд з яких присвячений діяльності медіа, захисту персональних даних, захисту інтелектуальної власності і т. д.

Згідно з проектом угоди, цілями асоціації є: сприяння поступовому зближенню сторін, поглиблення участі України у політиці, програмах та агенціях ЄС, запровадження умов для посилених економічних і торговельних відносин, які будуть вести до поступової інтеграції України у внутрішній ринок ЄС, в тому числі завдяки створенню поглибленої і всеосяжної зони вільної торгівлі, поглиблення співпраці у сфері безпеки з метою забезпечення верховенства права та поваги до прав людини і основних свобод.

Згідно ряду додатків до проекту угоди, Україна також зобов'язується адаптувати вітчизняне законодавство з зазначенням конкретних термінів. Зокрема, передбачається приведення законодавства про аудіовізуальні медіапослуги протягом двох років після набуття чинності документа.

Після схвалення урядом пропозицію про підписання угоди про асоціацію буде передано Президенту України.

УА між Україною і ЄС була парафована в середу, 18 вересня, вдруге, заявив сьогодні лідер фракції "Батьківщина" Арсеній Яценюк, передає радіо "Свобода". "В уряду або з пам'яттю погано, або не знають, що творять. Кабінет міністрів вже приймав рішення (30 березня 2012 р.) про парафування угоди. Там вже підпис уряду є, щоправда, майже рік пройшов з того моменту, як цю угоду парафували", - зазначив опозиціонер журналістам у парламенті.

Київ сподівається підписати угоду під час саміту "Східного партнерства" у Вільнюсі 28-29 листопада.

Нагадаємо, європейські країни готові підписати УА з Україною за умови, що Київ виконає взяті на себе зобов'язання. Євросоюз не має наміру скорочувати перелік вимог, висунутих Україні для підписання угоди про асоціацію, однак готовий піти на компроміси. Янукович пообіцяв, що Україна виконає всі вимоги.

Угода про асоціацію з Європейським союзом - це угода між Європейським союзом та державою, що не є членом ЄС, яке створює рамки для співробітництва між сторонами. Галузі співробітництва зазвичай зачіпають розвиток політичних, торговельних, соціальних, культурних зв'язків та зміцнення безпеки. Правова база для такої угоди була створена статтею № 217 Договору про функціонування Європейського союзу.

ЄС зазвичай укладає угоди про асоціацію в обмін на зобов'язання проведення політичних, економічних, торгових або судових реформ. В обмін на це асоційована держава може отримати безмитний доступ до деяких або всіх ринках ЄС, ринку сільськогосподарських продуктів і т. д., а також фінансову чи технічну допомогу. Угода про асоціацію може включати в себе угоду про вільну торгівлю між ЄС і третьою країною.

Угода про асоціацію має бути ратифікована усіма державами-членами ЄС.

В новітній історії такі угоди були підписані в рамках двох політик ЄС: Процесу стабілізації та асоціації та Європейської політики сусідства. Держави Балканського півострова беруть участь у першій. Друга політика поширюється на середземноморські держави і держави Східної Європи.