ua en ru

Держборг Японії вперше перевищив 1 квадрильйон ієн

Державний борг Японії вперше в історії перевищив 1 квадрильйон ієн, що зайвий раз підкреслює необхідність уряду на чолі із Сіндзо Абе підвищувати податок із продажів, щоб поправити фінансовий стан країни. Станом на 30 червня ц.р. держборг країни перевищив 1 квдрлн ієн, що в перерахунку на долари становить 10,46 трлн дол.

Державний борг Японії вперше в історії перевищив 1 квадрильйон ієн, що зайвий раз підкреслює необхідність уряду на чолі із Сіндзо Абе (на фото) підвищувати податок із продажів, щоб поправити фінансовий стан країни.

Станом на 30 червня ц.р. держборг країни перевищив 1 квдрлн ієн, що в перерахунку на долари становить 10,46 трлн дол., передає "Росія 24".

Показник виріс порівняно з I кварталом на 1,7%. Між іншим, загальний борг Японії перевищує розміри економік Франції, Німеччини та Великої Британії разом узятих. До японського ВВП він складає майже як 2:1.

Важкий борговий тягар буде тиснути на Абе через місяць, коли йому належить вирішувати, чи буде підвищено податок із продажів у середині 2014 р. або цей захід буде відкладено. З одного боку, боротися з боргом необхідно, з іншого - додаткові податки можуть підірвати економічне відновлення.

У четвер рейтингове агентство Moody's попередило японську владу, що погіршення фінансового становища підірве довіру інвесторів до облігацій країни.

Податок із продажів має бути піднятий до 8% у квітні 2014 р. з поточних 5%, а потім він повинен бути збільшений до 10% у жовтні 2015 р. Вчора Абе заявив, що рішення з приводу податку буде прийнято наприкінці вересня або початку жовтня, після того як вийдуть переглянуті дані по ВВП.

Останні новини із Країни висхідного сонця не тішать інвесторів. Вчора японський фондовий індекс Nikkei 225 втратив за підсумками сесії 1,6%, сьогодні закрився поблизу рівнів закриття четверга. Японська ієна припинила ослаблення і в останні дні зміцнилася до позначки нижче 96 ієн за долар. Зараз торгівля йде на рівні 96,65 ієн за долар.

Як повідомлялося напередодні, Банк Японії залишив монетарну політику без змін, зберігши оцінку економіки країни на колишньому рівні. Центробанк країни продовжує дотримуватися "ультрам'якої" монетарної політики, економіка країни "починає відновлюватися помірними темпами".

Споживчі ціни, які в червні 2013 р. вперше продемонстрували тенденцію до підвищення, дали надію на подальше зміцнення тренда і досягнення цільового показника з інфляції на рівні 2% за два роки. "В цілому інфляційні показники демонструють тенденцію до зростання", - йшлося в повідомленні японського ЦБ.

Промислове виробництво у Японії впало в червні на 3,3% порівняно з попереднім місяцем. На думку експертів, це скорочення може поставити під сумнів поступове відновлення третьої за величиною економіки у світі. За підсумками II кварталу обсяг промислового виробництва зріс на 1,4% порівняно з попереднім кварталом.

Зазначимо, що влада Японії прогнозує уповільнення економічного зростання до 1% у 2014-2015 фінроці.

У МВФ напередодні заявили, що японському уряду необхідно збільшити обсяг коштів, що надходять до бюджету. Зазначалося, що нездатність вирішити бюджетні проблеми може спровокувати стрибок прибутковості держоблігацій, навіть незважаючи на зусилля Банку Японії.

Японія переживає економічну стагнацію протягом більше 20 років. Наприкінці 2000-х рр. ситуація погіршилася через глобальну фінансову кризу. При цьому обсяг соціальних витрат уряду у 2010 р. порівняно з 1990 р. виріс із 47 до 103 трлн ієн. Більша частина (понад 90%) японського боргу виражена в ієнах і належить внутрішнім інвесторам. Японія володіє другими за розмірами золотовалютними резервами у світі, що перевищують 1 трлн дол.