ua en ru

Інфляція до кінця 2019 р. буде 5%, - Гонтарєва

Інфляція до кінця 2019 р. буде 5%, - Гонтарєва Фото: Голова Національного банку України, Валерія Гонтарєва

Регулятор переходить до монетарного режиму інфляційного таргетування

Національний банк України (НБУ) поставив за мету знизити темп інфляції до кінця 2019 р. до 5%. Про це сьогодні під час брифінгу повідомила голова Національного банку України Валерія Гонтарєва, передає кореспондент РБК-Україна.

"Стратегія передбачає траєкторію досягнення того рівня інфляції, який ми вважаємо оптимальним для України, а саме 5%. Зокрема, у разі схвалення Радою Національного банку нашого проекту, ціновий показник інфляції у 2017 році вимірюється однозначним числом, а до кінця 2019 року буде становити 5%", - заявила Гонтарєва.

Цільові показники встановлені в рамках інфляційного таргетування, як елемента грошово-кредитної політики регулятора на 2016 - 2020 роки. Інформація про це опублікована на сайті регулятора у відповідній постанові від 18 серпня №541 "Про основні засади грошово-кредитної політики на 2016 - 2020 роки".

У постанові говориться, що низька та стабільна інфляція - один з основних вкладів у стабільне економічне зростання, який може бути забезпечений Нацбанком. Тому регулятор вважає, що інфляційне таргетування буде найбільш прийнятним монетарним режимом для створення середовища низької і стабільної інфляції. Перейти до інфляційного таргетування Нацбанк планує до кінця 2016 р.

В рамках цього монетарного режиму, середньострокова мета інфляції встановлена на рівні 5% (для річного приросту індексу споживчих цін). Досягатися вона буде поступово.

Короткострокові цільові показники для річного зміни індексу споживчих цін визначено такі:

Грудень 2016 р. - 12% +/- 3 п. п.
Грудень 2017 р. - 8% +/- 2 п. п.
Грудень 2018 р. - 6% +/- 2 п. п.
Грудень 2019 р. і далі - 5% +/- 1 п. п.

Згідно з матеріалами постанови, монетарна політика регулятора буде також спрямована на нарощування і надалі - підтримки достатнього рівня міжнародних резервів та здійснення контролю за зростанням грошових агрегатів відповідно до програми співпраці з МВФ.

Нагадаємо, раніше повідомлялося, що НБУ знизив облікову ставку з 30% до 27%.