ua en ru

Голодомор в Україні: сьогодні відзначають День пам'яті жертв геноциду

Голодомор в Україні: сьогодні відзначають День пам'яті жертв геноциду Фото: в Україні сьогодні День пам'яті жертв голодоморів

26 листопада у всьому світі згадують жертв Голодомору в Україні

В Україні сьогодні, 26 листопада 2016 року, відзначають День пам'яті жертв голодоморів 1932-1933, а також 1921-1922 та 1946-1947 років. Ця дата відзначається щорічно в четверту суботу листопада.

Пам'ятний день був затверджений указом президента Леоніда Кучми від 26 листопада 1998 року як "День пам'яті жертв голодоморів". Після цього назва Дня пам'яті два рази змінювалося. У 2007 році президент Віктор Ющенко своїм указом встановив День пам'яті жертв голодоморів".

Голодомори в Україні

Перший голодомор в Україні був зафіксований у 1921-1923 роках і торкнувся в основному південних областей. Другий масовий і організований радянською владою голод стався в 1932-1933 роках. Представники радянської влади провели сплановану конфіскацію врожаю зернових та інших продуктів у селян, що призвело до багатомільйонних жертв на території Української РСР. Третій голодомор стався в 1946-1947 роках в південних областях України, а також Молдові.

Точна кількість жертв голодоморів в Україні невідома. За даними істориків, більшість архівів були знищені в СРСР або сфальсифіковані. Зазначається, що лише в період 1923-1933 роках загинули від 4 до 8 млн осіб.

Визнання Голодомору в Україні геноцидом

28 листопада 2006 року Верховна Рада України ухвалила закон "Про Голодомор 1932-1933 років в Україні", яким Голодомор визнано геноцидом українського народу.

Голодомор офіційно визнаний геноцидом в 23 країнах світу і п'яти церквах: його визнали Католицька церква, Константинопольська православна церква, Українська православна церква Київського патріархату, Українська православна церква (Московського патріархату) та Українська автокефальна православна церква. Проти визнання Голодомору геноцидом виступила Росія.

У 2008 році Європейський парламент визнав Голодомор в Україні злочином проти людства і висловив співчуття українському народу. Парламентська Асамблея Ради Європи у 2010 році визнала Голодомор "злочином Радянського режиму проти власного народу" і злочином проти людяності.

14 листопада стало відомо, що парламент Ізраїлю розгляне питання про визнання Голодомору геноцидом.

Заходи в День пам'яті жертв голодоморів

Традиційно в пам'ять жертв Голодомору в Україні в 16:00 оголошується загальнонаціональна хвилина мовчання, після чого по всій країні проходить акція "Запали свічку", в рамках якої всі охочі несуть свічки до пам'ятників жертвам геноциду.

Крім того, як повідомляє прес-служба Українського інституту національної пам'яті, сьогодні в 14:30 в Києві біля Національного меморіалу жертв Голодомору відбудеться вшанування за участю президента України, прем'єр-міністра, голови Верховної Ради, глав українських церков, представників дипломатичних установ та громадськості

Також 26 листопада закликають всі телеканали і радіо відмовитися від розважальних програм, присвятити ефір темі Голодомору.

Зазначимо, пам'ятні заходи на честь річниці Голодомору в Україні пройдуть у 32 країнах світу.