ua en ru

ДПСУ має намір стягувати 3% з усіх позабіржових угод з цінними паперами

Державна податкова служба України (ДПСУ) подала на розгляд уряду поправки до Податкового кодексу для "подальшого вдосконалення адміністрування податків і зборів", які вперше вводять акцизний податок на операції з відчуження цінних паперів і операції з деривативами. Про це повідомляє видання "Комерсант-Україна".

Податок передбачає стягнення 3% від суми будь-якої операції з цінними паперами, які не перебувають у біржовому реєстрі хоча б однієї з 10 бірж. Враховуючи обсяг позабіржового ринку в 2011 р. в 1,94 трлн грн, йдеться про спробу податківців змусити торговців щорічно платити до 58 млрд грн. Це в сотні разів більше, ніж сплачені 152 млн грн податку на прибуток, пише видання.

Включення цінного паперу до біржового реєстру дозволить проводити позабіржові угоди зі сплатою акцизу всього 0,1%. І тільки якщо операція буде проведена на фондовій біржі, ставка податку стане нульовою, і торговець буде платити тільки податок на прибуток. Спочатку податківці хотіли стягувати 0,1% і з біржових угод незалежно від того, прибуткова вона чи ні. Але ця єдина поступка, якої вдалося досягти Нацкомісії з цінних паперів і фондового ринку (НКЦПФР) і торговцям від податківців.

"Податок з обороту є сенс запроваджувати при роздутому фінансовому міхурі і надприбутках. Але в нашому випадку їх немає", - сказав голова правління "Української біржі" Олег Ткаченко. Операції з деривативами на біржі будуть безкоштовними, але при проведенні позабіржової угоди з похідними потрібно буде сплатити п'ять неоподатковуваних мінімумів (85 грн). Це дозволить ДПС ефективніше адмініструвати угоди на ринку і виявляти ті, які використовуються для виводу коштів, вважає голова ради асоціації "Українські фондові торговці" Сергій Антонов.

Крім того, згідно з поправками, торговці зможуть щорічно "зменшувати доходи від операцій з цінними паперами" тільки на 25% "негативного фінансового результату", який сформувався на 1 січня 2013 р., до повного погашення.

Одночасно буде вестися окремий податковий облік біржових і позабіржових угод. Таким чином, отримавши прибуток на біржовому ринку, торговці не зможуть мінімізувати його сплату шляхом укладення збиткових угод на позабіржовому ринку, і навпаки. При цьому в разі отримання збитків за біржовими операціями їх можна буде включати в звітність до повного погашення, тоді як збитки від операцій на неорганізованому ринку - всього три роки.

Читайте також: Ринок цінних паперів на 89% перебуває в тіні, - Клименко