ua en ru

ДПС висунула вимоги на 680 млн грн за несплату податків компаніям "АІС" депутата Дмитра Святаша

Державна податкова служба висунула грошові вимоги компаніям групи "АІС" народного депутата фракції Партії регіонів Дмитра Святаша за несплату податків на загальну суму близько 680 млн грн.

Раніше була винесена ціла низка судових рішень про визнання банкротами низки підприємств, що входять до групи "АІС" депутата Святаша і його партнера Василя Полякова. Судові процеси були ініційовані банками-кредиторами "АІС".

Одночасно слідували грошові вимоги ДПС. Зокрема, найбільшими боржниками бюджету названі: корпорація "Співдружність КОМП" (вимоги ДПС в Шевченківському районі Києва на 670 тис. грн), автоскладальний завод КрАСЗ (вимоги Кременчуцької об'єднаної ДПС в Полтавської області на 87 млн грн), ТОВ "Автосервіс Т" (вимоги ДПС в Харківської області на 594 млн грн).

Найбільші податкові претензії ДПС виставляє компаніям групи "АІС" в Харкові. Тут розташований мажоритарний округ, по якому Дмитро Святаш збирається балотуватися у Верховну Раду України на парламентських виборах в жовтні 2012 р.

Сума податкових заборгованостей компаній депутата Святаша фактично відповідна 1/8 частин харківської казни. Сам депутат відмовився коментувати даний факт.

За оцінками експертів, напередодні виборів ДПС робитиме все, аби заборгованість по сплаті податків була покрита, незалежно від політичної приналежності. Так, президент Українського аналітичного центру Олександр Охріменко впевнений, що для утримання дефіциту бюджету на рівні 1,8% ВВП, митниця і ДПС будуть максимально жорстко контролювати всі вступи: "Митниця буде це робити за рахунок закриття схем і збільшення митної вартості при імпорті, а податкова - через закриття схем ухилення від сплати податків, якими раніше користувалися близькі до влади бізнесмени".