ua en ru

Компанії автотрейдера і депутата Партії регіонів Дмитра Святаша заборгували банкам мільярди гривень

Кілька великих компаній - автотрейдерів, а саме "Корпорація" Співдружність комп","Інтер Авто"- офіційний дилер Mazda і Suzuki на півдні Україні, ТОВ "Авто-Холдинг" і "Кременчуцький автозбірний завод" (КрАСЗ), які пов'язують з депутатом фракції Партії регіонів Дмитром Святашем, за рішенням судів визнані боржниками майже десятка банків. Загальна сума заборгованості за кредитами на підставі судових рішень перед "ВТБ", "Альфа-банком", "Укрсиббанком", "Сведбанком" перевищує 3,5 млрд грн.

Депутат Дмитро Святаш в інтерв'ю РБК-Україна відмовився коментувати ситуацію, що склалася.

Документи підтверджують, що "Корпорація" Співдружність Комп", визнана банкрутом ще 12 вересня 2011 р. за рішенням Господарського суду Харківської області. Процедура банкрутства розпочата "ВТБ Банком" ще в серпні ще 2011 р. 5 березня 2012 р. суд затвердив реєстр вимог кредиторів корпорації "Співдружність Комп". Загальна цифра вимог - більше 2 млрд грн.

Важливо, що серед кредиторів корпорації є також Шевченківська податкова Києва, що вимагає 669 тис. грн. Зокрема, "ВТБ Банк" вимагає від корпорації 451 млн грн плюс 31 млн неустойки, "Альфа-банк" - 341 млн грн і 3 млн неустойки, "Укрсиббанк" - 68 млн грн і 6 млн грн. неустойки. Окремо до реєстру внесли вимоги, забезпечені заставою майна боржника.

Наприклад, вимоги "Укрсиббанку" складають 672 млн грн, "Сведбанка" - 341 млн грн, "ВТБ банку" - 286 млн грн. Розпорядника майна корпорації зобов'язали провести збори кредиторів, де повинно бути прийнято рішення про відкриття процедури санації боржника, про відкриття ліквідаційної процедури або про підписання мирової угоди.

Проте банкрутство "Співдружності Комп" - не єдиний епізод. Той же Господарський суд Харківської області розглядає справу про банкрутство іншої фірми, яка входить до групи "АІС" - ТОВ "Інтер-Авто". Ця фірма є офіційним дилером Mazda і Suzuki на півдні Україні. "Інтер-Авто" крім самих автомобілів, також продає оригінальні запчастини та проводить гарантійне обслуговування. Її банкрутство ініціював "Альфа-банк". Борги "Інтер-Авто" перед кредиторами оцінюються в 1 млрд 746 млн грн. Зокрема, "Укрсиббанк" - 571 млн грн і 35 млн грн. Неустойки, "ВТБ Банк" - 459 млн грн - забезпечені заставою, "Альфа-банк" - 321 млн грн і 31 млн грн. Неустойки, "Сведбанк" - 319 млн грн плюс 7 млн грн. неустойки.

Крім того, серед серйозних боргів компаній, пов'язаних з Святашем, слід назвати справу ТОВ "Авто-Холдинг". З цієї фірмі триває процедура банкрутства. "Укрсиббанку" ця фірма винна 547 млн грн, "Альфа-банку" - 351 млн грн. Аналогічна ситуація з компанією КрАСЗ - одного з підприємств Святаша, яке заборгувало банкам сотні мільйонів гривень.

Ще в листопаді 2011 року Господарський суд Полтавської області визнав КрАСЗ банкрутом за заявою "Альфа-банку". Найбільшими кредиторами цього підприємства були "Сведбанк" - борг 325 млн грн., і сам ініціатор розгляду - борг 324 млн грн.
Однак КрАСЗ не погодився з цими твердженнями і подав апеляційну скаргу. 6 березня 2012 р. апеляцію підприємства задовольнили, а постанову про банкрутство скасували.

Але існує ще одна справа про банкрутство КрАСЗ, ініційоване "Альфа-банком" 11 жовтня 2011 р. 26 січня Господарський суд Полтавської ввів процедуру розпорядження майном підприємства і визнав вимоги банку на 240 млн грн. Банк стверджує, що в грудні 2008 року між заводом і фінустановою був укладений договір про відкриття кредитної лінії.

Для забезпечення виконання зобов'язань позичальника були укладені договори поруки. За боржника погодилися поручитися такі структури Святаша: "Корпорація" АІС "(тепер -"Співдружність Комп"), "Автосервіс-Т,", Інтер-Авто і "Авто-Холдинг". З тексту судового рішення у цій справі випливає, що для забезпечення виконання зобов'язань перед банком також було укладено ряд договорів іпотеки. Зокрема, предметом договорів були земельні ділянки в Алушті та Бориспільському районі Київської області, кілька квартир і будинків. Вже повідомлялося, що частина цієї нерухомості Святаша була продана на аукціоні. Проте "Альфа-банк" стверджував, що загальна вартість майна, яким забезпечуються зобов'язання за кредитним договором, склала 123 млн гривень, а банк вимагав 240 млн грн. Суд доручив скласти реєстр вимог кредиторів КрАСЗ.

Однак сам Дмитро Святаш відмовляється коментувати чи підготовлений такий реєстр. Також депутат відмовлятися пояснювати яким чином і в які терміни будуть погашені заборгованості за рішенням судів.