ua en ru

Голова Ради НБУ звинуватив правління центробанку в численних злочинах

Голова Ради НБУ звинуватив правління центробанку в численних злочинах Фото: Богдан Данилишин (прес-служба НБУ)

Данилишин звинувачує правління НБУ у девальвації, ревальвації та збитках економіці України на 40%

Голова Ради Національного банку (НБУ) Богдан Данилишин вважає, що правління НБУ порушує Конституцію України та ухвалює такі рішення, які призводять до вкрай негативних наслідків. Про це написав на своїй сторінці у Facebook.

Як зазначив Данилишин, правління НБУ отримало безмежні повноваження за законом 2015 року.

"Прикриваючись незалежністю інституції, правління приймає ніким не контрольовані рішення", - написав.

За його словами, Рада НБУ працює в межах, відведених законом, і надає рекомендації, обов’язкові до виконання тільки з обмеженого кола питань.

"Наслідком цієї безконтрольності є так зване "очищення банківської системи" 2015-2016 років, що завдало збитків майже 38% ВВП, різке знецінення, а потім укріплення гривні, що прямо порушує конституційну норму щодо стабільності національної грошової одиниці. А ще рішення з монетарної політики та облікова ставка, яка базувалась на особистих припущеннях членів монетарного комітету, піраміда ОВДП та ін", - розповів він.

Голова Ради НБУ звинуватив правління центробанку в численних злочинах

Голова Ради НБУ звинуватив правління центробанку в численних злочинах

Нагадаємо, Рада НБУ 5 грудня 2019 року визнала діяльність правління Національного банку України в частині формування та реалізації валютно-курсової політики в 2019 році неефективною та такою, що не відповідає викликам сучасного розвитку України.

У НБУ вважають, що Рада НБУ вийшла за межі власних повноважень, ухваливши рішення. У НБУ звернули увагу, жодних правових наслідків для персонального складу правління НБУ дане рішення Ради Національного банку не має. "НБУ продовжує працювати у повному складі для реалізації покладеного на Національний банк функцій - забезпечення цінової та фінансової стабільності з метою сприяння економічному зростанню", - заявили у прес-службі.