ua en ru

Голова Ради НБУ назвав п'ять причин падіння курсу долара

Голова Ради НБУ назвав п'ять причин падіння курсу долара Фото: Богдан Данилишин (прес-служба НБУ)

Усі фактори зміцнення гривні мають короткостроковий характер, тенденція може змінитися у другій половині року

Зміцнення офіційного курсу гривні до долара з початку року на 2,9% сталося внаслідок впливу ряду зовнішніх і внутрішніх факторів. Про це повідомляє РБК-Україна з посиланням на публікацію голови Ради НБУ Богдана Данилишина у Facebook.

Серед зовнішніх факторів він виділив два основних - гальмування з підвищенням ставок основними центробанками світу і порівняно низькі ціни на енергоносії.

Як зазначив Данилишин, рішення про перерву в підвищенні ставки ФРС, ухвалене 30 січня, - позитивний сигнал для валют країн з ринками, що розвиваються. "Справа в тому, що підвищення ключової ставки Федрезерву, як правило, веде до припливу капіталу в США (оскільки номіновані в американському доларі інструменти стають ще більш привабливими), що означає відтік капіталів з ринків, що розвиваються, наслідком чого є ослаблення валют країн - emerging markets. Відповідно, якщо ставку не підвищують, валюти країн з ринками, що розвиваються не відчувають тиску з боку долара", - пояснив він.

Крім того, Данилишин вважає, що світ вступив в період відносно низьких цін на нафту та інші енергоресурси, серед яких для України найважливішим, нарівні з "чорним золотом", є природний газ. На його думку, зниження вартості енергосировини пов'язано з надлишком пропозиції на глобальному ринку.

Внутрішніх факторів Данилишин бачить три.

По-перше, це рекордний урожай зернових в Україні - в поточному маркетинговому році валовий збір зерна в 2018 році склав 70,1 млн тон.

По-друге, за перший місяць 2019 року іноземні інвестори за рахунок покупки гривневих ОВДП майже вдвічі наростили обсяг вкладень в українські державні облігації (на 5,448 млрд грн). Для цього нерезиденти заводять в Україну валюту і продають її на міжбанківському валютному ринку, тим самим збільшують пропозицію іноземної валюти.

По-третє, на відміну від зим 2016-2017 років і 2017-2018 років уряд проявив помірність у витрачанні коштів держбюджету в кінці 2018 роки.

Але, зазначив Данилишин, "є привід для спокою тільки у короткостроковій перспективі". Зокрема, ФРС може повернутися до питання про підвищення ставок. Крім того, уповільнення темпів зростання світової економіки може призвести до падіння попиту на український експорт, а нерезиденти вийти з українських ОВДП.

"Я б подумав про доцільність максимального виконання плану інтервенцій Нацбанку з придбання валюти в міжнародні резерви в першій половині року, поки курс прийнятний", - додав він.

Голова Ради НБУ назвав п'ять причин падіння курсу долара

Як повідомляло РБК-Україна, експерти пов'язують зміцнення гривні на початку 2019 року з появою "передвиборних доларів".

Нагадаємо, голова Ради Національного банку Богдан Данилишин запропонував переглянути політику щодо впливу контролюючих органів на ціни продукти харчування, зокрема, забезпечити державний контроль за ціноутворенням на споживчому ринку України (відновлення роботи Державної цінової адміністрації).