ua en ru

Голова громадської ради при ДФС заявляє про масштабні корупційні схеми на Одеській митниці

Голова громадської ради при ДФС заявляє про масштабні корупційні схеми на Одеській митниці Фото: Віктор Берестенко (facebook.com-odessacrisis)

Він розповів, що "Автохаб", замість прозорої та вільної від корупції платформи, перетворився на ще одну сіру схему ДФС

Голова громадської ради при ГУ ДФС в Одеській області, заступник генерального директора Асоціації міжнародних експедиторів України Віктор Берестенко передав у Кабінет міністрів, Адміністрацію президента та Генеральну прокуратуру України інформацію про корупційні схеми, які діють на Одеській митниці. Про це він повідомив в ході прес-конференції в агентстві "Інтерфакс-Україна".

Зокрема, він розповів, що "Автохаб" – єдиний майданчик, де були зібрані основні державні та приватні організації, необхідні для митного оформлення, замість прозорої та вільної від корупції платформи перетворився на ще одну сіру схему ДФС, яка дозволяє генерувати до 3,6 млн.е. незаконного надприбутку.

За словами Берестенко, за 7 місяці роботи "Автохаба" фізособам вдалося оформити лише 6 машин. А решта мінімум 6 тисяч машин на місяць оформляють брокерські фірми, пов'язані з асоціацією "Південна пальміра". При цьому іншим брокерським фірмам, що не входить в асоціацію, на митниці за дорученням її керівництва, машини оформляти не дають, а послуги фірм-посередників, що беруть участь в схемі коштують удвічі дорожче – 1200 доларів замість 600.

"В результаті тільки "Автохаб" приносить своїм бенефіціарам близько 3,5 млн доларів", - зазначив Берестенко.

Крім того, за даними громадського працівника, на Одеській, Сумській та Дніпровської митниці реалізована корупційна схема оформлення товарів з істотним заниженням платежів у бюджет. Фірми, що беруть участь в схемі, при проходженні митниці, декларують не той товар, який фактично знаходиться в контейнері, а інший – іноді в 10 разів дешевше. Наприклад, замість взуття – підошви. Зокрема, Берестенко навів приклад, коли вантаж взуття вартістю 94 тис. доларів був оформлений за ціною 12 тис.

"Вантажопотоки йдуть в Суми і Дніпро, з 30 тисяч доларів в бюджет сплачується 3 тисячі. Ці схеми не можуть існувати без покровителів у силових відомствах і керівництві митниць і ДФС", - підкреслив Берестенко, додавши, що останній раз ці схеми діяли на Одеській та інших митниця в 2011 і 2012 роках, коли митниця "була віддана на відкуп Іванющенка".