ua en ru

Глава Міноборони Польщі назвав "ворожим актом" видворення істориків

Глава Міноборони Польщі назвав "ворожим актом" видворення істориків Фото: Антоній Мацеревич, міністр національної оборони Польщі (flickr.com-ministerstwoobronynarodowej)

Мацеревич заявив, що такий крок є спробою Росії приховати правду про те, якою насправді була радянська тоталітарна система

Міністр національної оборони Польщі Антоній Мацеревич назвав ворожим актом видворення Російською Федерацією (РФ) польського історика Інституту національної пам'яті Генріка Глембоцького, передає "Польське радіо".

"Це відомий історик, який займався, зокрема, тематикою, пов'язаною з органами безпеки радянської держави, дуже глибоко вивчаючи той апарат, а тому, я думаю, що це ворожий акт по відношенню до тих істориків, які показують рівень залежності і поневолення поляків Радянським Союзом", - сказав Мацеревич.

Також він додав, що такий крок є спробою Росії приховати правду про те, якою насправді була радянська тоталітарна система.

Також повідомляється, що нібито прес-секретар президента Росії Володимира Путіна Дмитро Пєсков заявив, запевнив, що подібні рішення не приймаються в Кремлі і уряду Росії не відомо про ситуацію з видворенням польського історика.

Нагадаємо, У неділю, 26 листопада, ФСБ затримала польського історика Генріха Глембоцького в Москві і видворила його з Росії. Генріх Глебоцкій перебував в Росії з 14 листопада, продовжуючи дослідження архівних та бібліотечних колекцій в області польсько-російських відносин в 19 і 20 століттях, присвячених дослідженням з 1993 року. Також в Санкт-Петербурзі він провів дві відкриті лекції, присвячені долі поляків і річниці "польської операції" НКВД в період Великого терору в 1937-1938 роках. У Польщі вважають, що Росія намагається заблокувати дослідження архівів НКВД.