ua en ru

Голова МінАП заявив про загрозу руйнування систем зрошення в Україні

Голова МінАП заявив про загрозу руйнування систем зрошення в Україні Фото: Олексій Павленко

Відновлення зрошувальних систем має стати пріоритетом аграрної політики України

Голова Міністерства аграрної політики та продовольства Олексій Павленко заявляє про загрозу руйнування систем зрошення в Україні, передає прес-служба міністерства.

"Подальший занепад систем зрошення в Україні спричинить їх руйнацію. Тому нам треба невідкладно приймати заходи, аби не тільки зупинити деградацію цих систем, але і відновити їх. Для цього треба вирішити ряд проблем, які стосуються цієї сфери", - зазначив міністр.

Голова відомства вважає, що до такої ситуації призвів ряд факторів: недосконалість законодавства щодо відповідальності землевласників та землекористувачів за використання зрошуваних земель, невизначеність мінімальних термінів оренди землі, порушення технологічної цілісності зрошувальних систем через розпаювання і подрібнення земельних ділянок, а також порушення технологій вирощування та структури посівних площ і сівозмін на зрошуваних землях.

На думку Павленко, відновлення зрошувальних систем має стати пріоритетом аграрної політики України.

"Відновлення та розвиток зрошувальних систем має стати пріоритетом аграрної політики держави. Насамперед модернізації має зазнати зрошувальна система півдня України. Зокрема, загальна площа додаткового поливу тільки із наявним резервом потужностей може скласти 635 тис. га", - зазначає він.

За його словами, нарощування площ поливу має проводитись шляхом модернізації та реконструкції систем зрошення на землях, що раніше поливались з використанням внутрішньогосподарських мереж. Проектування та будівництво нових систем необхідно передбачати на другому етапі розвитку зрошення. Крім того, модернізація та реконструкція зрошувальних систем має базуватися на застосуванні нових способів та техніки поливу, систем краплинного зрошення та низьконапірних систем дощування. Важливим є і дотримання вимог екологічної безпеки з урахуванням особливостей природних ландшафтів.

Крім того, міністр анонсував трансформації в системі управління зрошенням.

"Також ми плануємо трансформувати управління зрошенням через передачу Держводагентства в систему Мінагрополітики з покладанням на нього відповідальності як за подачу води, так і за ефективне використання зрошуваних земель. Передбачається докорінна реформа на всіх рівнях управління Держводагентства та його децентралізація", - підкреслив він.

Павленко зазначив, що відновлення та розвиток зрошення необхідно проводити на основі інвестиційних проектів.

"Відновлення та розвиток зрошення необхідно проводити на основі інвестиційних проектів шляхом залучення довгострокових кредитних ресурсів під державні гарантії. Відновлення зрошення в межах локальних зрошувальних систем може здійснюватись шляхом реалізації інвестиційних проектів на основі передачі систем в тривалу оренду... Ефективність зрошення та окупність інвестицій в розвиток зрошення також буде забезпечена за умови вирощування на зрошуваних землях високорентабельних культур за новітніми агротехнологіями", - зазначив голова відомства.

Нагадаємо, раніше Павленко повідомив, що Світовий банк може виділити Україні до 3 мільярдів доларів на зрошувальні системи.