ua en ru

Глава МАГАТЕ вимагає від Ірану негайного доступу на військовий об'єкт в Парчині

Генеральний директор Міжнародного агентства з атомної енергії (МАГАТЕ) Юкія Амано зажадав від Ірану негайно надати інспекторам МАГАТЕ доступ на військовий об'єкт в м. Парчині, де, як вважають, можуть проводитися ядерні дослідження, передає Reuters.

За словами Амано, "дії, проведені на об'єкті м. Парчині", а саме роботи з розчищення (території), можуть мати негативні наслідки для розслідування МАГАТЕ в тому випадку, якщо інспектори організації отримають доступ на об'єкт.

Місяцем раніше Іран в черговий раз назвав "необґрунтованими" припущення про ведення ядерних розробок на полігоні в м. Парчині. Однак, на думку Амано, роботи з розчищення на об'єкті, що послідували за цією заявою, підкреслюють необхідність швидкого доступу експертів МАГАТЕ в м. Парчин для отримання необхідних роз'яснень".

Чергові переговори МАГАТЕ і Ірану 24 серпня ц.р. за іранською ядерною програмою закінчилися безрезультатно. МАГАТЕ намагається отримати доступ на атомний об'єкт в іранському м. Парчині, де, як вважають, можуть проводитися ядерні дослідження. Західні експерти звинувачували Тегеран в тому, що той приховав докази військових досліджень в Парчині. В Ірані відкидають звинувачення, проте відмовляються допустити міжнародних експертів на об'єкт.

Через проваджену ядерну програму Іран відчуває серйозний міжнародний тиск. Так, з боку Євросоюзу (ЄС) діє нафтове ембарго проти Ірану, згідно з яким імпорт, придбання і транспортування іранської нафти і нафтопродуктів на територію країн - учасниць ЄС, а також пов'язані з цим фінансові та страхові операції повністю заборонені. З боку США, Великобританії і Канади діють односторонні санкції проти Центрального банку і фінансового сектора Ірану, а також енергетичного сектора країни.

Крім того, в даний час відносно Ірану діють чотири санкційні резолюції Ради Безпеки Організації Об'єднаних Націй, що забороняють, зокрема, експорт до Ірану атомної, ракетної і значної частини військової продукції, іноземні інвестиції в нафтогазову промисловість Ірану і т.п.

Читайте також: Канада припинила дипломатичні відносини з Іраном