ua en ru

Глава ДПС підпише наказ про створення в Києві центрального офісу по роботі з великими платниками податків, - джерело

Державна податкова служба (ДПС) відновила спроби створити в Києві центральний офіс по роботі з великими платниками, передбачений Податковим кодексом, повідомляє "Комерсант-Україна". Ця ідея була запропонована Україні ще 10 років тому експертами МВФ. За інформацією видання, проект відповідного наказу днями буде підписаний главою ДПС Олександром Клименко.

Уже 20 січня планується створити науково-експертну раду, яка підготує механізм роботи цього офісу. Відкритися він повинен вже в квітні. Як і зараз (в регіонах працює 11 спецінспекції з обслуговування великих платників податків (ВПП), реєстрація платників у спецпідрозділі ДПС буде добровільною, що ускладнить охоплення податкового бізнесу. Поки податківцям неможливо на 100% забезпечити індивідуальний супровід великого бізнесу. У 2009 і 2010 рр. в спецпідрозділах обслуговувалося лише 16,9% і 33,8% великих підприємств відповідно. У I кварталі 2011 р. їх кількість збільшилася до 67% - з 1152 великих платників у спеціалізованих державних податкових інспекціях обслуговувався 771. До реєстру ВПП (доходи за чотири квартали становлять понад 500 млн грн або обсяг податкових платежів перевищує 12 млн грн) на 2012 р. потрапили 1359 підприємств.

У центральному офісі по роботі з ВПП, за словами одного зі співробітників ДПС, будуть "кращі податківці країни", які повинні вміти вести переговори, бути експертами в оподаткуванні, адмініструванні, аудиті, податковий борг. "Зараз вже з донецької спецінспекції ми почали переводити фахівців", - сказав податківець. ДПС обіцяє мінімізувати втручання у діяльність ВПП: звітність буде надаватися в електронному вигляді, а перевірятися - дистанційно. Інспектори будуть визнавати звіти аудиторських компаній, які відповідають критеріям і стандартам проведення податкового аудиту. У ВПП з'явиться свій сайт, через який вони зможуть замовляти довідки або проводити звірку зі своїми рахунками з будь-якого платежу. Серед іншого бізнесу обіцяють відшкодування ПДВ в автоматичному режимі і участь в "горизонтальному моніторингу". У 2011 р. до своєї первинної документації податківців допустили ряд компаній: "Лукойл-України", "Лукойл-Одеський нафтопереробний завод", "Укрзалізниця", "Нібулон", "Метро Кеш енд Керрі Україна", "АрселорМіттал Кривий Ріг" і " Індустріальний союз Донбасу ".

Регіональні спецінспекції поки ще будуть працювати, але під контролем київського офісу. З часом їх ліквідують. В одній з алкогольних компаній зазначили, що побоюються збільшення витрат на відрядження співробітників в столицю, навіть незважаючи на подачу звітності в електронному режимі. "У Києві буде складніше отримати консультацію, роз'яснення, процес буде затягуватися", - упевнений співрозмовник. Опитані бізнесмени не вважають реформування спецінспекції першочерговою проблемою, яку потрібно вирішувати. "Усі думають, як" здерти "побільше податків. Краще б вирішили проблему з поверненням ПДВ", - говорить голова ради директорів "Мотор Січ" В'ячеслав Богуслаєв. Президент індустріальної групи УПЕК Анатолій Гіршфельд останнім часом обережно ставиться до новацій податківців: "Є спецінспекції в регіонах, нехай працюють. Вистачить великий бізнес чіпати, нас вже розглянули з усіх боків. А у малого та середнього бізнесу як були мінімальна зарплата і схеми, так і залишаються ". "Об'єднані вони будуть чи ні, для нас ролі не грає. З ПДВ - завислий питання, і це - основна тема для всіх компаній", - підтверджує генеральний директор компанії "XXI століття" Олег Салмін.

Нагадаємо, що за підсумками 2011 р. залишки невідшкодованого платникам податку на додану вартість скоротилися більш ніж на 6,5 млрд грн.