ua en ru

Гідрометеоцентр МНС оцінює рівень валового збору озимих культур у межах 14,5 млн тонн

Валовий збір озимих пшениці, жита та ячменя 2012 р. складе 14,5 млн тонн, що суттєво нижче, ніж аналогічні показники за минулий рік. Про це попередив Український гідрометеоцентр МНС України, повідомляє прес-служба Міністерства надзвичайних ситуацій (МНС) України.


Як повідомив на брифінгу директор Українського гідрометеоцентру МНС України Микола Кульбіда, найнижча врожайність відмічається в південних регіонах України, найвища - у західних, центральних та частково північних областях.

За словами Кульбіди, такий прогноз врожайності пов'язаний із кількома несприятливим періодами, які були протягом вегетації озимих культур. Зокрема була дуже жорстка осіння засуха, яка не сприяла сівбі озимих в оптимальні строки; сильні морози у січні-лютому і весняна засуха, яка розпочалася у південних, центральних та частково східних областях.

Нагадаємо, начальник відділу агрометеорології Українського гідрометеорологічного центру МНС Тетяна Адаменко повідомляла, що через несприятливі погодні умови урожай озимої пшениці буде на 20-30% менше, ніж у 2011 р.