ua en ru

ДФС закінчила перевірку законності нарахування 8,3 млрд гривень штрафу Коболєва

ДФС закінчила перевірку законності нарахування 8,3 млрд гривень штрафу Коболєва Фото: Андрій Коболєв (УНІАН)

Служба вважає, що у митниці є докази порушення митних правил при транзиті газу

Державна фіскальна служба (ДФС) закінчила перевірку скарги НАК "Нафтогаз України" щодо законності накладеного на голову НАК Андрія Коболєва штрафу в сумі 8,3 млрд гривень. Про це в ефірі радіо "Новий час" заявив голова ДФС Мирослав Продан.

"Сьогодні така перевірка завершена, готуються відповідні матеріали, але паралельно питання є предметом розгляду в судових інстанціях, тому логічно було б дочекатися його результатів", - зазначив Продан.

Він підкреслив, що керівник НАК представив не скаргу до ДФС, а відповідний позов в судову інстанцію. І за дорученням президента України служба проводила перевірки правильності і законності застосування штрафних санкцій до посадовій особі НАК. При цьому, перевірка показала, що рішення про застосування штрафних санкцій було винесено Енергетичною митницею на підставі отриманої доказової бази.

Продан також відзначив, що сьогодні існують законодавчі норми оскарження будь-якого рішення, в тому числі, про застосування штрафних санкцій. Мова йде про адміністративне оскарження, коли суб'єкт, щодо якого застосовуються санкції, звертається до вищої інстанції. Тобто, якщо санкції застосувала Енергетична митниця, суб'єкт має право звернутися в центральний апарат ДФС або, минаючи адміністративне оскарження, звернутися безпосередньо до судового органу, що і було зроблено керівництвом НАК.

"Те, що газ поставлений у межі митної території України ні в кого не викликає сумнівів. Це підтверджено відповідним документом, який був наданий Енергетичної митниці "Укртрансгазом", контролюючим транзит та транспортування газу", - підкреслив глава ДФС.

Тому, за словами чиновника, на підставі інформації "Укртрансгазу" Енергетична митниця і застосувала до керівництва "Нафтогазу" штрафні санкції за не відображення відповідних сум в митній декларації, яка оформляється при перетині газу через митний кордон України.

ДФС завершила перевірку скарги НАК «Нафтогаз» Перевірка скарги НАК «Нафтогазу» закінчилася, наразі готується документ...

Опубліковано Державна фіскальна служба України 16 квітня 2018 р.

Нагадаємо, Державна фіскальна служба України (ДФС) оштрафувала голову правління НАК "Нафтогаз України" Андрія Коболєва на 8,3 млрд гривень.

Ця сума, за рішенням Енергетичної митниці ДФС, відображає несплачене мито за поставлений в Україну російський газ.

Пізніше глава служби Мирослав Продан пообіцяв особисто розібратися з цією ситуацією, а Коболєв оскаржив штраф в судовому порядку.

При цьому Продан стверджував, що служба може підписати мирову угоду з НАК.