ua en ru

ГФС і силові структури очолили антирейтинг по скаргах від бізнесу

ГФС і силові структури очолили антирейтинг по скаргах від бізнесу Фото: Альгідрас Шемета

Серед новачків антирейтингу Мінрегіонбуд, Нацполиция і Мінсоцполітики

Державна фіскальна служба України, а також силові структури (включаючи Прокуратуру, Національну поліцію, Службу безпеки і Міністерство внутрішніх справ України) стабільно очолюють антирейтинг державних органів, на які приходять скарги. Про це йдеться в прес-релізі за звітом Ради бізнес-омбудсмена за підсумками другого кварталу 2016 року, в якому представлені результати роботи щодо захисту інтересів українських підприємців, повідомляє кореспондент РБК-Україна.


Як відзначають співробітники офісу бізнес-омбудсмена, питання взаємодії бізнесу з фіскальними органами залишалися проблематичними для бізнесменів і в другому кварталі: податкові перевірки, електронне адміністрування ПДВ, затримки з відшкодуванням ПДВ, а також кримінальні провадження, ініційовані ДФС проти бізнесу.

Актуальними залишалися складні відносини бізнесу з органами місцевого самоврядування. Спектр проблемних рішень цих органів стосувалося земельних питань і регулювання роботи малого бізнесу в регіонах.

Слабка ланка – відносини з силовими структурами, пов'язані з перевищенням повноважень під час обшуків або з відкриттям кримінальних справ з метою тиску на бізнес.

Також відомство зазначає, що крім традиційних скарг на силовиків і фіскальні органи, серед "кривдників" бізнесу фігурують і нові відомства.

"В цьому кварталі значно зросла кількість скарг на органи місцевого самоврядування. Серед нових об'єктів скарг в антирейтингу з'явилися Міністерство регіонального розвитку України, Національна поліція України, Міністерство соціальної політики України. Слід зазначити продуктивний діалог СБО з державними органами: частка виконаних держорганами рекомендацій зросла з 64% у першому кварталі до 70% у другому кварталі 2016 року", - йдеться прес-релізі.

При цьому, як зазначається, для прозорості взаємодії у ході розслідувань і підготовки рекомендацій Рада бізнес-омбудсмена підписав Меморандум про партнерство та співпрацю з Міністерством екології та природних ресурсів.

"Це вже п'ятий офіційний документ про взаємодію з державними органами за рік роботи Ради", - наголошується в релізі.

Нагадаємо, Офіс бізнес-омбудсмена отримав 446 скарг на роботу ДФС.