ua en ru

У ДФС розповіли, як боротися з алкоголем-фальсифікатом

У ДФС розповіли, як боротися з алкоголем-фальсифікатом Фото: Євген Бамбізов (Обозреватель)

Ефективним способом боротьби у відомстві вважають введення мінімальних цін

Найефективнішим способом боротьби з алкоголем-фальсифікатом, що продається без акцизу, є введення мінімальних роздрібних цін. Про це заявив в інтерв'ю "Обозревателю" голова Центрального офісу великих платників податків ДФС Євген Бамбізов.

"Якщо ми говоримо про лікеро-горілчану продукцію, то проблема на ринку одна, але значна — це дешевий алкоголь і фальсифікат. Дешевий алкоголь продається або під власними марками, або виробники намагаються відійти від назви "горілка" і переходять до "настоянок", "лікарських препаратів" і ще до чого-небудь. Виробники останнім часом фіксують навіть реалізацію горілки у 5-літровій тарі без всякого акцизу. Ці упаковки надходять у всякі наливайки, причому якість напою досить сумнівна. Як мінімізувати ризики? Ввести мінімальні роздрібні ціни (МРЦ)", - зазначив він.

За його словами, скасування Кабміном перевірок для бізнесу з оборотом до 20 млн грн в рік призвело до того, що в так званих "наливайках" неможливо провести перевірку – тільки за скаргою споживача. Одночасно проблему становить неконтрольований імпорт тютюнових виробів, який забирає в офіційних виробників близько 25-30% ринку, зазначив Бамбізов.

"Припиненням незаконного імпорту займається підрозділ податкової міліції. Тут виникає цікаве і логічне питання в рамках тієї дискусії, що податкова міліція не потрібна, що це той орган, який на сьогодні себе вичерпав: кому делегувати ці функції? Хто буде припиняти фальсифікат? Страждають виробники, які платять податки. Страждають споживачі, які також платять податки. Виходить, що величезний пласт підакцизних товарів виявиться в абсолютній анархії", - зазначив Бамбізов.

Він додав, що основну частку акцизного податку держава отримує саме від алкоголю і тютюнових виробів.