ua en ru

ГФС підозрює співробітників дев'яти банків у відмиванні коштів

Державна фіскальна служба (ДФС) у ході розслідування кримінальних проваджень по роботі конвертаційних центрів перевіряє причетність до їх функціонування співробітників дев'яти банків. Про це повідомляє інформаційний проект FinMaidan.

"Під час розслідування кримінальних справ цієї категорії проглядається причетність до скоєння злочинів посадових осіб банківських установ: Реал Банку, Банку, банку "Фінанси і Кредит", БТА Банку, Вернум банку, Vab Банку, Ощадбанку, "Глобуса" і Українського професійного банку. В даний час слідчі дії щодо доведення причетності та встановлення міри провини посадових осіб банківських установ тривають", - раніше заявив перший заступник голови ГФС Володимир Хоменко.

Всього в 2014 р. слідчі податкової міліції розслідували 85 кримінальних проваджень за конвертаційних центрів, в результаті чого припинили роботу 560 компаній. "Незаконні послуги "конвертів" надані більш ніж 15 тис. суб'єктам господарювання, яким незаконно сформовано податковий кредит по ПДВ на 6,3 млрд грн. В ході перевірок выгодополучателям донараховано 1,6 млрд грн, компенсовано в держбюджет понад 200 млн грн", - зазначив Хоменко.

За його словами, зараз розслідується 46 кримінальних проваджень щодо конвертаційних центрів, послугами яких скористалися понад 5 тис. підприємств - вони отримали штучний податковий кредит з ПДВ на суму 3,6 млрд грн.

Учора ж прем'єр-міністр Арсеній Яценюк після того, як заслухав доповіді керівництва ГФС, відсторонив його від виконання своїх обов'язків на час службової перевірки - на два тижні. У тому числі, серед відсторонених був і Володимир Хоменко.

Як мінімум у трьох установах з дев'яти спростовують свою участь у конвертації коштів, а учасники ринку нагадують, що банки, викриті в цьому, можуть бути ліквідовані Нацбанком.