ua en ru

Німеччина, Італія і Франція запропонували обмежити іноземні інвестиції в ЄС, - Reuters

Німеччина, Італія і Франція запропонували обмежити іноземні інвестиції в ЄС, - Reuters Фото: інвестиції

Обмеження пропонуються через побоювання на рахунок можливого перепродажу європейських інноваційних технологій

Голови міністерств економіки Німеччини, Італії і Франції пропонують обмежити діяльність інвесторів з країн, що не входять в Європейський союз, у зв'язку з побоюваннями щодо можливого перепродажу європейських інноваційних технологій. Про це міністри заявили в листі на ім'я єврокомісара з торгівлі Сесілії Мальмстрем, витяги з якого опублікувало агентство Reuters.

"Нас турбує відсутність симетричного підходу (в країнах, які обмежують інвестиції з ЄС), а також можливість продажу європейських розробок, з якої ми поки не можемо боротися з огляду на відсутність ефективних інструментів", - наголошується у листі.

Крім того, міністри поскаржилися на обмеження у сфері державних замовлень, з якими стикаються європейські інвестори в деяких країнах за межами Євросоюзу. При цьому вони зазначили, що ринок ЄС відкритий для іноземної конкуренції.

У зв'язку з цим очільники міністерств запропонували наділити країни - члени ЄС правом блокувати іноземні інвестиції або вводити в їх відношенні обмеження.

"Закони ЄС дозволяють країнам накладати заборону на іноземні інвестиції, які несуть загрозу державній безпеці і громадському порядку... Необхідно також забезпечити додатковий захист, який ґрунтувався б на врахуванні економічних критеріїв, а також отриманні схвалення з боку Єврокомісії", - підкреслюється у зверненні.

Нагадаємо, уряд України очікує збільшення іноземних інвестицій до 4,5 млрд доларів у 2017 році.