ua en ru

У Німеччині проходять парламентські вибори

У Німеччині проходять парламентські вибори Фото: Мартін Шульц і Ангела Меркель (bundeskanzlerin.de)

За підсумками виборів будуть визначені склад бундестагу й уряду на наступні 4 роки

У Німеччині о 8:00 24 вересня 2017 року відкрилися виборчі дільниці на виборах до парламенту. За підсумками парламентських виборів будуть визначені склад бундестагу і склад уряду на наступні чотири роки, передає РБК.

Зазначено, що всього у виборах бере участь 47 політичних партій, якщо вважати лідера гонки ХДС/ХСС єдиним блоком. Однак у парламент потраплять, за даними передвиборних опитувань, лише шість із них.

Згідно з опитуваннями громадської думки, за підсумками виборів збільшиться кількість партій у парламенті. До ХДС/ХСС, Соціал-демократичної партії Німеччини (СДПН), Лівої партії та партії "Зелені", які увійшли до парламенту за підсумками виборів у 2013 році, приєднаються Вільна демократична партія (ВДП) і "Альтернатива для Німеччини" (АДН). Для проходження до парламенту партіям потрібно подолати п'ятивідсотковий бар'єр.

Як повідомляється, християнський блок ХДС/ХСС лідирував за опитуваннями протягом майже всієї кампанії. За даними соцслужби Infratest dimap, за тиждень до виборів за ХДС/ХСС готові були проголосувати 37% виборців. Найнижчу підтримку виборців християнські демократи продемонстрували в березні, коли їх рейтинг зрівнявся з найближчим конкурентом СДПН: обидві партії набирали по 32%. Але з травня ХДС/ХСС став збільшувати відрив.

Своєю чергою за соціал-демократів збираються голосувати близько 20% виборців, показало те саме опитування. "Альтернатива для Німеччини" посідає третє місце з 12% голосів, "ліві" можуть отримати 9% голосів, ВДП - 10%, а "Зелених" підтримують 8% електорату.

За результатами голосування парламентарі визначать партійні коаліції, найчисленніша з них висуне кандидата на посаду канцлера.

Нагадаємо, раніше повідомлялося, що в ході передвиборної кампанії в Німеччині зафіксували 3,6 тис. правопорушень, у тому числі серйозні, пов'язані з нанесенням тілесних ушкоджень.