ua en ru

Геополітичний наступ РФ може закінчитися крахом режиму Путіна, - Турчинов

Геополітичний наступ РФ може закінчитися крахом режиму Путіна, - Турчинов Фото: секретар РНБО Олександр Турчинов

Секретар РНБО України вважає, що політика Путіна погіршує соціальну ситуацію в РФ

Спроба геополітичного наступу Росії може завершитися крахом режиму Володимира Путіна. Про це в статті для "Голосу України" секретаря Ради національної безпеки і оборони України Олександра Турчинова.

"Ресурси РФ стрімко тануть, і нинішня спроба геополітичного наступу - може стати прелюдією кінця путінського режиму", - пише Турчинов.


Він також вказує, що особливістю поточного кризи є наявність у Росії ядерної зброї і демонстративна готовність до її використання в якості останнього аргументу.

"Право вето в Раді Безпеки ООН дозволяє Росії блокувати використання міжнародно-правових механізмів запобігання агресії, агресії, передбачених Статутом ООН", - зазначає Турчинов.

На його переконання, російська зовнішня політика і політика безпеки визначаються суперечливим впливом ностальгії по імперській величі і спробою дестабілізувати ринки нафти і газу для відновлення надприбутків від високих цін.

"Обидва ці чинника, по суті, є ірраціональними, оскільки базуються на некритичному сприйнятті міфологізованого минулого і не враховують об'єктивні сучасні тренди. Вже з 2012 року російська економіка, незважаючи на високі на той час ціни на енергоносії та відсутність торгових обмежень почала демонструвати ознаки входження в рецесію. Соціальний контракт часів 1-го і 2-го термінів Путіна, який передбачав відмову населення від реальних політичних прав та свобод в обмін на неухильне зростання соціальних стандартів, більше не міг виконуватися. В цих умовах Кремль, як і на початку XX століття, знайшов вихід у роздмухуванні мілітаристських і шовіністичних настроїв у суспільстві", - пише Турчинов.

Він також зазначає, що найбільш небезпечним є те, що "Кремль сподівається перемогти в майбутньому протистоянні з незрівнянно сильнішим противником, що неможливо без превентивної ядерної зброї".

"Такий підхід призводить до відволікання гігантських ресурсів на мілітаризацію, що тільки погіршує і так непросту економічну і соціальну ситуацію в Росії", - додав секретар РНБО.

Нагадаємо, Турчинов вважає, що внутрішня слабкість ЄС посилює його вразливість перед російською загрозою.