ua en ru

Газпром в 2013 р. збільшить інвестиції в реконструкцію і модернізацію білоруської ГТС на 20% , - Міллер

Газпром в 2013 р. збільшить обсяг інвестицій в реконструкцію і модернізацію білоруської газотранспортної системи (ГТС ) на 20 % в порівнянні з 2012 р. Про це повідомив глава Газпрому Олексій Міллер в ході зустрічі з білоруським президентом Олександром Лукашенком, передає " Белта".

"По відношенню до попереднього року обсяг інвестицій зросте на 20%. Ми вже разом з адміністрацією президента, урядом Білорусії вибудували чітку програму роботи. Це стосується і збільшення потужностей підземного зберігання газу, і реконструкції газорозподільних систем", - сказав Міллер. Він вказав, що цього року спостерігається "дуже хороша динаміка" щодо поставок газу в Білорусію, і висловив упевненість у тому, що за підсумками року їх обсяг збільшиться. " Також зростуть обсяги транзиту , в першу чергу по газопроводу Ямал- Європа" , - додав Міллер.

Глава концерну також пообіцяв, що в майбутньому році буде зроблено новий якісний крок в рамках паливно - енергетичної політики двох держав. Так, будуть істотно збільшені обсяги максимальних добових відборів взимку, а також збільшаться обсяги закачування газу в підземні сховища.

Крім розвитку білоруської газотранспортної системи глава Газпрому і білоруський президент обговорили перспективи будівництва магістрального газопроводу Ямал- Європа -2.

Також на зустрічі було порушено питання будівництва в Мінську багатофункціонального комплексу , який включатиме в себе новий офіс ВАТ "Газпром трансгаз Білорусь" і комплекс будівель, орієнтованих на потреби Мінська, а також транспортної розв'язки. Як уточнив перший віце -прем'єр Білорусії Володимир Семашко , вкладення в проект складуть 500 млн дол.

3 квітня 2013 р. президент РФ Володимир Путін дав доручення Газпрому вивчити можливість реалізації проекту "Ямал- Європа -2" , який передбачає будівництво газопроводу від кордону Білорусі з території Польщі до Словаччини для поставок російського газу споживачам країн Центральної Європи: Польщі, Словаччини та Угорщини. 5 квітня 2013 р. ВАТ "Газпром" і АТ " ЄвроПол ГАЗ" підписали меморандум про взаєморозуміння з реалізації проекту "Ямал- Європа -2" (друга гілка газопроводу Ямал- Європа ) через територію Польщі в напрямку Словаччини та Угорщини потужністю не менше 15 млрд куб. м газу на рік.

Газопровід дозволить збільшити транзитні потужності для поставок газу в Польщу, Словаччину та Угорщину, а також скоротити витрати при його транспортуванні. Крім того , проект дозволить у перспективі наростити обсяги експорту російського газу до країн Центральної Європи. Будівництво може бути розпочато в 2018-2019 рр.