ua en ru

"Газпром" має намір досягти рекордних обсягів поставок газу в Європу

"Газпром" має намір досягти рекордних обсягів поставок газу в Європу Фото: Газпром (gazprom.ru)

Поки російський газовий монополіст не постачає в Європу законтрактовані 204 млрд кубометрів газу

Російський "Газпром" планує поставити в країни Європи в цьому сезоні рекордні обсяги газу, які наблизяться до контрактних. Про це повідомляє РБК-Україна з посиланням на російські ЗМІ.

"Ми в цьому році поб'ємо черговий рекорд, але цей рекорд фактично наблизить нас до обсягу законтрактованого газу, до річних контрактних кількостях, які становлять у нас 204,5 млрд куб. м", - сказав заступник голови правління "Газпрому" Олександр Медведєв.

У свою чергу глава Міненерго РФ Олександр Новак повідомив, що експорт газу Росією щорічно зростає на 6-7%. На його думку, у найближчі десять років країни Європи збільшать споживання газу на 100 млн кубометрів на рік.

"Це означає, що для додаткового попиту потрібно буде створювати нові транспортні маршрути", - обґрунтував він будівництво газопроводів "Північний потік 2", і "Турецький потік".

Нагадаємо, російський президент Володимир Путін повідомив канцлеру ФРН Ангелі Меркель про готовність самостійно фінансувати будівництво "Північного потоку-2", якщо США введуть санкції проти учасників консорціуму. Російському "Газпрому" в консорціумі належить частка в 50%. Серед інших учасників - дочка BASF Wintershall, Uniper і Shell.

Зазначимо, за даними Міністерства фінансів України, реалізація російським "Газпромом" проекту газопроводу "Північний потік-2" входить в число основних фіскальних ризиків для України і призведе до втрат за рахунок зменшення експорту послуг близько 2,5-3% від ВВП.