ua en ru

Україна втратить до 3% ВВП через "Північний потік-2", - Мінфін

Україна втратить до 3% ВВП через "Північний потік-2", - Мінфін Ілюстративне фото (gazprom.ru)

Реалізація газопроводу входить в число основних фіскальних ризиків для України

Реалізація російським "Газпромом" проекту газопроводу "Північний потік-2" входить у число основних фіскальних ризиків для України. Про це йдеться в документі, оприлюдненому Мінфіном сьогодні, 26 вересня.

"Реалізація проекту "Північний потік-2" призведе до втрат за рахунок зменшення експорту послуг близько 2,5-3% від ВВП (лише прямі втрати)", - йдеться в документі.

Як зазначається, серед інших зовнішніх факторів ризику відомство вказує проведення податкової реформи в США, яка може призвести до відтоку фінансових ресурсів з ринків, що розвиваються через необхідність покриття дефіциту бюджету США.

Також в числі основних ризиків залишається загроза активізації військового конфлікту на Донбасі, яка буде мати непередбачувані наслідки для економіки.

Мінфін включив в число ризиків збільшення імпортної експансії європейських товарів споживчого спрямування на внутрішньому ринку і введення податку на виведений капітал, яка може призвести до втрат державного бюджету в 2019 році.

В документі наголошується, що реалізація структурних реформ, передбачених програмою співпраці з Міжнародним валютним фондом, є вкрай важливою для макрофінансової стабільності України та доступу до фінансування від МВФ та інших міжнародних партнерів.

Нагадаємо, згідно опублікованому в липні 2018 року макроекономічним прогнозом, Національний банк очікує, що в поточному році зростання реального ВВП прискориться до 3,4%. Оновлений макроекономічний прогноз буде оголошено 25 жовтня 2018 року і опублікований в Інфляційному звіті 1 листопада 2018 року.

Відзначимо, за даними Держстату, ВВП України в II кварталі 2018 року виріс на 3,8% в порівнянні з відповідним періодом 2017 року.