ua en ru

Газовики можуть вийти на страйк під Кабмін через низькі зарплати

Газовики можуть вийти на страйк під Кабмін через низькі зарплати Ілюстративне фото (УНІАН)

Метою страйку є привернення увагу до тарифу на розподіл газу

Профспілкові організації газорозподільних підприємств України всерйоз розглядають можливість загальноукраїнського страйку під стінами Кабміну. На такі заходи їх вимушує йти патова ситуація с заробітними платами, обмеженими тарифом на розподіл. Про намір розпочати всеукраїнський страйк працівників газорозподільних підприємств стало відомо під час мітингу, що проходив під стінами НКРЕКП. Про це заявив голова профспілкової організації працівників газорозподільних підприємств України Сергій Копанічук під час спілкування з головою НКРЕКП Оксаною Кривенко.

Загалом в мітингу взяли участь близько 500 людей з 30 газорозподільних підприємств з понад 20 областей України.

Метою страйку є привернення увагу до тарифу на розподіл газу. Зараз тарифні надходження не можуть забезпечити оплату праці співробітників компаній на рівні середньої зарплати по промисловості.

"Працівники газорозподільних підприємств щодня виконують свою роботу. Це доставка газу до домівки споживача. В окремих облгазах середня зарплата не дотягує навіть до 5 000 гривень і тисячі співробітників досі отримують мінімальну зарплату", - зазначив Сергій Копанічук. – В той же час, премія для сорока співробітників НАК "Нафтогаз України" склала 1,2 млрд на 40 осіб".

НКРЕКП не переглядає тариф на доставку газу, посилаючись на друковане видання уряду, яке зволікає з публікацією постанови Регулятора.

"Як тільки Тимчасова методика розрахунку тарифів на розподіл газу набуде чинності, наступного дня ми готові виносити і розглядати питання тарифів. Прогнозні розрахунки ми вже зробили, - зазначила Оксана Кривенко, голова НКРЕКП під час мітингу. - Іншим сферам, дійсно, ми підняли зарплати. Наступний крок, ми будемо просувати, щоб підняти заробітну плату вам".

Як повідомляв голова профспілки працівників газорозподільних підприємств Сергій Копанічук, середня заробітна плата по галузі складає близько 5 200 гривень на місяць. В той час як середня зарплата на промислових підприємствах вже перевищує 9 000 гривень. В результаті, за останні три роки з галузі пішли 20 тис працівників.

Тарифи на розподіл газу в Україні не переглядалися майже три роки. За цей період лише мінімальна зарплата в Україні зростала двічі. Представники профспілок заявили, що у випадку невиконання їх вимог, аналогічні акції будуть проводитись біля стін Кабінету міністрів.